4 липня в Великобританії оголошено проведення дострокових парламентських виборів. Так, вибори там мають відбуватися не частіше, ніж раз на п’ять років, але прем’єр-міністр може обирати час їх проведення у межах цього періоду. Ріші Сунак мав час до грудня, щоб визначитись з датою.

Логіка провести вибори якнайшвидше, з точки зору консерваторів, зрозуміла. У них наразі не вдалася жодна внутрішньополітична реформа: ані боротьба з інфляцією, ані боротьба зі зростанням цін на нерухомість і цін оренди, ані інфраструктурні проєкти, ані їхній великий план "Руанда" (який передбачав переселення до Руанди шукачів притулку), який виявився надзвичайно дорогим і, як пишуть деякі британські журналісти, з можливою часткою корупції.

Антирейтинг прем’єра Великобританії Ріші Сунака зараз на абсолютному піку і явно спадати не буде. Тому надалі є можливість тільки ще більше його спаскудити.

Відео дня

Таким чином, чим швидше вони проведуть вибори, тим у консерваторів кращою буде можливість вирвати собі якусь достатньо пристойну частину місць у парламенті. Адже, за багатьма прогнозами, лейбористи можуть взяти одну з найбільших дієвих та потужних більшостей у парламенті за останні роки. Йдеться про 55%-65%, що для британського парламенту дуже і дуже багато.

Чи зміниться політика стосовно України? Зовсім не зміниться.

Навіть найбільші критики консервативного уряду  і серед лейбористів, і серед соціал-демократів, навіть серед шотландських націоналістів і ірландської партії "Шин фейн", завжди казали, що єдиний пункт, в якому вони погоджуються з консервативним урядом - це підтримка України.

Насправді нам не варто очікувати, що лейбористи сильно змінять свою політику. Дійсно, перший період вони будуть концентруватися на внутрішньополітичних питаннях. Однак, варто розуміти, що на загал напрямок руху на зближення з Україною, стримування російської агресії та погляд на Україну як партнера та союзника в Британії точно збережеться. За будь-яких обставин.

Олександр Краєв, експерт Ради зовнішньої політики "Українська призма"