Після окупації поставки води до Криму припинили / фото УНІАН

У Кремлі назвали «абсолютною дурістю» заяву про плани РФ атакувати Україну з Криму, щоб відновити водопостачання півострова.

Про це прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков сказав журналістам у Москві, відповідаючи на прохання власного кореспондента УНІАН у РФ підтвердити або спростувати інформацію про плани російського керівництва ввести в південні регіони України війська з метою налагодити постачання води до окупованого Криму.

«Це абсолютна дурість. Це штучне нагнітання антиросійської істерії в Україні, на наш жаль, яка жодним чином не сприяє врегулюванню ситуації на південному сході», - сказав Пєсков.

Відео дня

Читайте такожВ окупованому Криму підняли ціни для туристів

На прохання УНІАН пояснити, як у Кремлі ставляться до таких заяв російських представників у телеефірах, зокрема, до заяви глави Центру політичної кон'юнктури Олексія Чеснакова, про те, що вторгнення в Україну можна буде пояснити «гуманітарними» міркуваннями, Пєсков сказав: «Чеснаков, з яким мені довелося працювати разом не один рік в Адміністрації президента, справді свого часу був співробітником АП. Зараз він таким не є, є скоріше дуже талановитим і дуже обізнаним російським експертом, але його не можна називати російським представником».

Як повідомляв УНІАН, 11 червня прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що питання відновлення постачань Україною води через Північно-Кримський канал до окупованого Криму не стоїть на порядку денному.

5 липня командувач Військово-морських сил України Олексій Неїжпапа не виключив, що російська армія спробує зайти в Херсонську область з окупованого Криму. За словами командувача ВМС, головною метою окупантів буде можливість пустити воду з Дніпра в Північно-Кримський канал.

Україна забезпечувала до 85% потреб півострова в прісній воді через Північно-Кримський канал, що з'єднує головне русло Дніпра з островом. Після окупації Криму Росією у 2014 році поставки води на півострів припинили.

Запаси води в Криму поповнюють з водосховищ природного стоку і підземних джерел. Екологи звертають увагу, що регулярне використання води з підземних джерел призвело до засолення ґрунту на півострові. Окупаційна влада Криму регулярно закликає жителів півострова економити воду.