Борис Джонсон заявив, що Лондон "рухатиметься далі" і без угоди про відносини з ЄС / REUTERS

Якщо Велика Британія і Євросоюз не домовляться про майбутні відносини до середини жовтня, то Лондон буде готовий прийняти це й "рухатися далі".

Про це напередодні чергового раунду переговорів, який починається у вівторок в Лондоні, заявив прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, повідомляє Європейська правда із посиланням на Politico.

Читайте такожУ Британії заявили, що "не бояться" піти з переговорів про Brexit без угоди

Відео дня

Сторони планують узгодити угоду з торгівлі та майбутніх відносин до запланованої на 15 жовтня зустрічі лідерів ЄС. Ця угода має бути готова до завершення перехідного періоду Brexit наприкінці року.

"Якщо ми не зможемо домовитися до того часу, то я не бачу, що між нами буде угода про вільну торгівлюВихід, і ми обоє повинні прийняти це і рухатися далі. Тоді у нас буде торговельна угода з ЄС, як у Австралії. Я хочу абсолютно чітко заявити, що, як ми вже говорили з самого початку, це був би хороший результат для Британії" - заявив він.

Джонсон знову закликав ЄС запропонувати Британії торговельну угоду, схожу на ту, яку вона має з Канадою. Однак ЄС відповів, що, з огляду на географічну близькість Британії і тісні зв'язки з блоком, така угода неможлива.

"Навіть на цьому пізньому етапі, якщо ЄС буде готовий переглянути свої нинішні позиції і погодитися з цим, я буду радий. Але заради угоди ми не можемо і не будемо йти на компроміс з основ того, що означає бути незалежною країною" - наголосив Джонсон.

Переговори про майбутні відносини між ЄС і Британією наразі перебувають у глухому куті, оскільки жодна зі сторін не хоче поступатися в ключових для себе питаннях. Попередній раунд переговорів у Брюсселі завершився практично безрезультатно, що посилило песимізм по обидва боки Ла-Маншу.

Читайте такожЄС може піти на компроміс по одній зі своїх ключових вимог у переговорах з Британією - ЗМІ

Вихід Великої Британії з ЄС

  • Референдум про Brexit відбувся у Великій Британії 23 червня 2016 року.
  • 29 березня 2017 року розпочалася процедура офіційного виходу Британії з Європейського Союзу. 25 листопада 2018 року лідери ЄС схвалили угоду про Brexit. 9 січня 2020 року Палата громад британського парламенту ухвалила законопроект про Brexit, що передбачає вихід країни з ЄС до 31 січня 2020 року.
  • З 1 лютого 2020 Велика Британія залишила Європейський союз. За умовами про вихід з ЄС, до кінця 2020 року у відносинах Лондона і Брюсселя триватиме перехідний період, протягом якого сторони переважно збережуть нинішні правила співпраці та будуть намагатися виробити нові.