Китай міг "натяками" змусити Україну відкласти контрнаступ, вважає офіцер ЗСУ Тарас Березовець / фото depositphotos.com

Влада Китаю могла попросити військово-політичне керівництво України почекати з початком контрнаступу ЗСУ до кінця турне спецпредставника Китаю, яке почалося 15 травня.

Про це повідомив політтехнолог та офіцер ЗСУ Тарас Березовець в ефірі російського блогера Марка Фейгіна. За його словами, китайському лідеру Сі Цзіньпіну легше мати справу з одним "васалом" (Путіним), ніж збирати данину з безлічі територій.

Тому лідер КНР намагається діяти на випередження, щоб не допустити сценарію "розгрому" РФ: "Китай, звичайно, буде намагатися врятувати Росію, тому що ослаблена Росія йому вигідна, а розгромлена - точно ні. Дезінтегрована, розвалена на кілька шматків Росія", - уточнив політтехнолог.

Однак це не означає, що Китай погодиться рятувати РФ у військовому плані, вважає Березовець. Адже тоді над країною "висхідного сонця" може нависнути загроза американських санкцій.

Єдиний вихід для Пекіна - це політичний тиск, можливість застосування якого Китай оцінює з "хірургічною точністю", на відміну від того ж Путіна, який не в змозі сприймати реальність об'єктивно.

"Можливо, Китай просив відстрочити початок наступу як мінімум до моменту, поки він (спецпредставник Китаю з євразійських справ Лі Хуей) не закінчить свою місію. Він міг їм сказати: "Дивіться, ми все розуміємо, але ми ж приїхали, ви нас прийняли, і щоб наша місія увінчалася успіхом, давайте ви відкладете наступ. Ось зараз я поїду до Путіна, потім я поїду до Шольца, потім до Макрона, а потім, робіть, що хочете. Але поки ми не закінчимо цей вояж, будь ласка, не починайте, інакше все розвалитися", - зазначив офіцер ЗСУ. 

Він вказав, що таке прохання могло бути або прямо озвучене, або зроблене натяком. Тому що китайці багато чого роблять не безпосередньо, це їх стиль.

Спецпредставник Китаю вирушив у масштабне турне

Нагадаємо, що спецпредставник Китаю Лі Хуей (колишній посол в РФ) відправився з масштабним дипломатичним турне країнами Європи для обговорення війни в Україні.

Відрядження дипломата почалося в понеділок, 15 травня. Вже 16-17 травня Лі Хуей прибув в Україну та зустрівся з главою МЗС Дмитром Кулебою. Очікується, що також він відвідає з візитами Росію, Польщу, ФРН і Францію. 

Вас також можуть зацікавити новини: