Жозеп Боррель / фото REUTERS

Високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що поки країни ЄС не хочуть збільшувати напруженість у відносинах з РФ.

Читайте такожГлава МЗС Німеччини заявив, що Росія має повернутися до діалогу з ЄвросоюзомПро це повідомляє "Європейська правда".

За його словами, зараз ЄС не висилатиме російських дипломатів. 

Відео дня

"Ми запевнили Чехію в сильній підтримці Європейського Союзу. Але в той же час, я думаю, всі згодні з необхідністю не продовжувати ескалацію. З одного боку ми повинні проявляти підтримку, але водночас намагатися не збільшувати напруженість", - сказав він.

Також Боррель повідомив, що відносини з Росією будуть обговорюватися на зустрічі 25 травня.

"Європейська Рада буде говорити про Росію 25 травня, і можливо після цієї дискусії Високому представнику і Єврокомісії можуть доручити представити аналіз ситуації і відносин з Росією, як це було у випадку з Туреччиною", - зазначив він.

Чеські звинувачення на адресу РФ

  • Прем'єр-міністр Чехії Андрій Бабіш заявив про обґрунтовані підозри в причетності російських спецслужб до вибухів складів боєприпасів в Чехії в 2014 році.
  • Міністерство закордонних справ Чехії висилає з країни 18 російських дипломатів. За інформацією МЗС, 18 дипломатів РФ були ідентифіковані як співробітники російських спецслужб.
  • У відповідь Міністерство закордонних справ Росії оголосило 20 співробітників Посольства Чехії у Москві персонами нон грата.
  • Після цього Чехія вирішила зрівняти кількість співробітників російського посольства в Празі з кількістю співробітників чеського посольства в Москві. Це означає, що з країни вишлють ще близько 70 співробітників російського диппредставництва.
  • У той же час чеська поліція оголосила в розшук двох російських громадян, які використовували паспорти на ім'я Олександра Петрова та Руслана Боширова під час відвідин 11-16 жовтня 2014 року Праги та Злінського краю.
  • За даними чеських ЗМІ, вибух на складах боєприпасів в чеському комплексі Врбетіце в 2014 році найімовірніше був влаштований російськими агентами, щоб зірвати поставки зброї. Зокрема - для силових підрозділів України.
  • У солідарність з Чехією країни Балтії і Словаччина всього минулого тижня вислали сім російських дипломатів.