У Польщі третій день поспіль тривають протести проти введення майже повної заборони на аборти.

Відео дня

Про це пише Reuters.

Читайте такожРух Black Lives Matter номінували на Нобелівську премію

Попри карантинні обмеження, сотні людей зібралися у центрі Варшави під гасло: «Свобода, рівність, аборти на вимогу». Деякі несли плакати з написами: «Я боюся жити» і «Заборона абортів дискримінує бідних».

Поліція у захисному споряджені огородила головні вулиці столиці, коли протестувальники йшли маршем під пісні, зокрема, Queen.

За словами організаторів, щодо одного з лідерів протестів застосували перцевий балончик. Водночас агентство пише, що балончики першими застосували з боку учасників акції.

Заборона абортів у Польщі

  • У жовтні Конституційний суд Польщі заборонив проведення абортів у країні через проблеми розвитку плода. Жінкам дозволено переривати вагітність тільки на підставах зґвалтування, інцесту або ризику здоров'я для матері.
  • Рішення суддів викликало обурення з боку громадськості. І вже ввечері на вулиці Варшави вийшли сотні жінок, вимагаючи від влади скасувати заборону. До позиції суспільства приєдналися опозиційні політики.
  • У Раді Європи постанову суду назвали "сумною для жіночих прав".
  • Постанова Конституційного суду Польщі, яка майже повністю забороняє аборти, набрала чинності 27 січня. Раніше її дію відтерміновували через масові протести.