У Південно-Африканській республіці завершився саміт БРІКС. Попри те, що російський диктатор Володимир Путін намагався використати саміт, аби переманити країни групи на свій бік, всі були зосереджені на розширенні групи та конфронтації з західними державами.

Виграв від саміту Китай. Пекін намагається перетворити БРІКС на організацію, яка є альтернативою G7, насамперед в економічній площині.

Зважаючи, що до цього об’єднання залучені країни, які мають різні геополітичні інтереси, проєкт БРІКС не розглядається як геополітичний. Принаймні поки що. Наприклад, Індія спочатку була проти приєднання нових членів через небажання перетворення цієї організації на ворожу до Заходу. Або Бразилія, у якої немає серйозних геополітичних амбіцій в масштабах світу. Та й Китай офіційно досі обстоює принципи чинного світового порядку та розглядає непорушність кордонів й суверенітету країн, як прописано в статуті ООН, правил якого усі мають дотримуватися.

Відео дня

Слід звернути увагу, що до БРІКС приєдналися країни, які, насамперед є ключовими постачальниками нафти для Китаю.

Це Саудівська Аравія, Іран, Об’єднані Арабські Емірати. Саме Пекін є ключовим покупцем енергоносіїв. Китай замінив в цій ролі США, які були головним імпортером нафти з країн Перської затоки, починаючи з 70-х років минулого століття.

Тобто ми бачимо певні зміни в економічній площині і можна зробити висновок, що ці держави об’єднуються довкола Китаю та його економічної потужності. Тобто, країни, що приєдналися, входять до сфери геоекономічного впливу Китаю.

Що стосується можливості створення валютного союзу, альтернативи долару, то таких закликів з боку лідерів країн справді було багато. Але це малоймовірно, адже китайський юань не є вільноконвертованою валютою.

Тим країнам, які мають з ним торгівельні відносини, важко переходити на юань. Адже вони продають нафту і в інші країни. Тож їм набагато вигідніше користуватися американським доларом, що й досі є ключовою валютою світу.

Таким чином, в цілому говорити про перетворення БРІКС на геополітичний проєкт зарано. Однак ми бачимо, що все більше країн розглядають Китай як альтернативу США (насамперед як ключового економічного гравця). І розглядають приєднання до БРІКС через призму економічних інтересів. Наприклад, отримання дешевих кредитів через банк БРІКС, левовою часткою коштів якого володіє Китай. Поступово Китай кидає виклик США та колективному Заходу, насамперед в економічній площині.

Максим Ялі, кандидат політичних наук, академік Академії політичних наук України, професор Національного авіаційного університету