Сьогодні під час заходу до Миколаєва великий десантний корабель (ВДК) Чорноморського флоту Росії «Ямал» перекинув український буксир «Бузький».

Як передає кореспондент УНІАН, ЧП сталося на фарватері Дніпро-Бузького лиману. Під час буксирування «Ямал» дав хід, внаслідок чого буксир перекинувся. За попередніми даними, екіпаж після аварії зміг врятуватися.

Зараз рятувальники намагаються відбуксирувати перекинутий буксир до одного з причалів Миколаївського морського торгового порту. Туди ж прямує і стотонний плавучий кран. Власником буксира є Миколаївський порт, орендатором - приватна компанія «Морвест».

Відео дня

Після аварії та заміни буксира «Ямал» все ж таки вдалося відбуксирувати до місця швартовки на набережній Миколаєва, але з великим запізненням.

ВДК «Ямал» прибув до Миколаєва для участі в святкових заходах, присвячених Дню Перемоги.

***

У затопленні буксира «Бузький», що сталося сьогодні в районі акваторії Чорноморського суднобудівного заводу при проведенні великого десантного корабля Чорноморського флоту Російської Федерації «Ямал», винен лоцман державного підприємства «Дельта-лоцман».

Про це кореспонденту УНІАН заявив капітан Миколаївського морського торгового порту Сергій РЯБЧИКОВ.

За його словами, під час руху лоцман, що здійснював проведення «Ямала», не зумів скоординувати швидкості корабля і кормового буксира, що слідував ззаду і заводив корму судна під час руху. Капітан буксира «Бузький» за допомогою гучного зв`язку кричав лоцманові про те, що його заливає водою, проте лоцман не реагував на ці слова. На великій швидкості буксир спочатку занурився носом у воду і, втративши стійкість, почав перевертатися. В результаті буксир залишився все ж таки на плаву, але перекинувся вверх дном. Троє членів екіпаж залишили судно. На подію миттєво відреагувала аварійно-рятівна служба Миколаївського морського торгового порту. Рятувальна операція пройшла успішно. Люди доставлені на берег, а буксир – в акваторію порту, де в даний час проводяться роботи з відновлення його стійкості на воді.

«Це груба помилка лоцмана, - сказав С.РЯБЧИКОВ. - Вини командира російського десантного корабля в інциденті немає».