Активістки жіночого руху «FEMEN» тримають плакати під час акції протесту проти діяльності співробітників СБУ відносно активісток руху. Мотивом для акції послужили т.зв. "профілактичні" бесіди співробітників спецслужб України з активістками руху.

Відео дня

Зокрема, як повідомила "Українській правді" лідер жіночого руху Анна Гуцол, двох активісток викликали до деканату в університеті, де вони навчаються. Там з ними розмовляв чоловік, який назвався співробітником СБУ. "Вони цікавилися організацією - хто головний, звідки гроші", - розповіла Гуцол. Одну з дівчин намагалися залякати: "Ось ти не хочеш нічого казати, дивись, тебе ще можуть з університету вигнати".

Гуцол також повідомила, що ще шістьох активісток, які навчаються в одній групі, викликали в деканат разом, але до них ніхто не прийшов.

"Я не думаю, що "FEMEN" становить загрозу національній безпеці. Я думаю, що це стандартні профілактичні бесіди, які проводять з громадськими організаціями останнім часом", - зазначила лідер руху.

"Ми можемо себе убезпечити лише оприлюдненням таких фактів, щоб не було до нас якихось претензій, погроз", - наголосила Гуцол.

Це не перший випадок, коли СБУ проводить зустрічі з громадськими активістами, нагадує Українська правда.

Раніше у Черкасах представники СБУ та МВС провели зустріч із організатором акції "Вихід з демократії: Пароль 2450" у цьому місті Таїсією Плахутою. Розпитували про організацію, питав про подальші плани, керівництво організації. Крім того, міська влада Одеси оголосила поза законом акцію протесту "Вихід з демократії. Пароль: 2450".

Тоді представник СБУ також провів бесіду з главою Миколаївського обласного осередку організації "Демократичний Альянс", яка організовувала акцію, Юлією Гречко. Він розпитував про діяльність громадської організації та безпосередньо про акцію. Також представник СБУ з`ясовував можливість подальшої співпраці.

15 червня глава СБУ Валерій Хорошковський під час зустрічі з активістами руху "Стоп цензурі!", пообіцяв стримати своїх підлеглих у проведенні профілактичних бесід з представниками громадських організацій, або керівниками навчальних закладів.

Фото Олега Петрасюка / УНІАН