Карʼєри компанії "Юнігран" продовжили працювати в Україні навіть після запровадження санкцій / фото ua.depositphotos.com

Після скандалу у ЗМІ із викриттям російського паспорта бізнесмена Ігоря Наумця та введення санкцій РНБО щодо нього, Держгеонадра поновили дозволи на 4 карʼєри, на яких веде видобуток його компанія. 

Так, Державна служба геології та надр України поновила дію спеціальних дозволів на користування надрами, які були зупинені через застосування до власників компаній-надрокористувачів санкцій Ради національної безпеки і оборони (РНБО), про що стало відомо з наказу керівника Держгеонадр Романа Опімаха №123 від 18.03.2024, оприлюдненому на офіційному сайті Служби 22.03.2024. 

Поновлено спецдозволи: 

Відео дня
  • АТ "Коростенський карʼєр" – №634 (видобування граніту родовища Коростенське (Стремигородське));
  • АТ "Малинський каменедробильний завод" – №766 (видобування граніту родовища Пинязевицьке);
  • ПрАТ "Пинязевицький карʼєр" – №1601 (видобування граніту, анортозиту, габро родовища Пинязевицьке 2) і №6136 (видобування анортозиту, граніту, габро, монцоніту родовища Пинязевицьке 2 ділянка Північна); 
  • ПрАТ "Коростишівський карʼєр" – №3297 (видобування габро-лабрадориту, родовище Слобідське ділянки Східна та Західна). 

Нагадаємо, спецдозволи Коростенському та Пинязевицькому карʼєрам, а також МКДЗ зупинили в червні 2023 р., після того, як у травні до їх власників – Елени Калпи та Ігоря Наумця запровадили санкції РНБО. 

Ліцензії були поновлені після скандалу у ЗМІ, з якого стало відомо, що карʼєри компанії "Юнігран", яка поставляла щебінь в так звані "ДНР" та "ЛНР", продовжують працювати в Україні навіть після запровадження санкцій

Замість арешту активів та передачі майна компанії до АРМИ компанія продовжує роботу за підтримки засновника холдингу Alumeta Group і ексдепутата Броварської міськради Сергія Шапрана, який став тіньовим куратором "Юнігран", повідомляє видання Житомир online.

Що цікаво повідомлення про відновлення ліцензій санкційній компанії співпало із заявою Шапрана про те, що його ТОВ "Шапран Груп" стало учасником Національної асоціації добувної промисловості України (НАДПУ) і наразі має новітні амбіції у видобуванні надр. 

"Наша компанія є успішним великим інвестиційним фондом та вже більш як 13 років займається інвестиціями у різні сфери бізнесу та діяльності. Новий для нас напрямок – це видобування надр та якісне проведення повного спектра гірничих робіт. Ми раді долучитися до Національної асоціації добувної промисловості України для подальшої співпраці та реалізації проєктів", – заявив Сергій Шапран, власник Shapran Group, після підписання угоди з НАДПУ.