Більшість респондентів Всеросійського центру вивчення громадської думки (ВЦВГД) не схвалюють "радикально налаштованих" протестувальників в Україні. 

Більше половини (55%) респондентів (опитування проводилося 1-2 лютого серед 1600 осіб у 42 суб'єктах РФ) "засуджують" "радикально налаштованих" учасників протесту, "використовують камені і пляшки із запальною сумішшю".

Ще 26% відповіли, що відчувають по відношенню до них "антипатію", а 15% - "розчарування". У кожного десятого поведінка демонстрантів викликає "недовіра", стільки ж відносяться "байдуже". Лише 1% опитаних зізналися, що мітингувальники викликають у них "симпатію", "повагу" або "довіру", повідомляє Комерсант-Україна.

Відео дня

ВЦВГД також поставив питання про оцінку дій спецпідрозділу "Беркут", які "стримують радикально налаштованих мітингувальників". 59% опитаних впевнені, що "Беркут" "просто робить свою роботу". Ще третина респондентів переконані, що "Беркут" "рятує країну від розколу, занурення в хаос і безвладдя".

Тільки 5% учасників опитування відповіли, що "Беркут" "захищає злочинний режим, б'є простих людей і порушує права людини".

В цілому в допустимості "використання поліції для розгону протестувальників" і "відпору спроб захоплення адміністративних будівель" впевнені 61% респондентів. "Неприпустимими" такі дії вважають 29% опитаних (ще 10% не змогли відповісти). 

Політолог Георгій Чижов не бачить в опитуванні "особливого сенсу" з "науково-прикладної точки зору". Респондентам задавалися питання тільки про радикалів, "екстремістським проявам" яких апріорі повинна протидіяти влада. "Це від початку виглядає як формулююче опитування",- говорить експерт.

Соціологи зосередилися на цих питаннях тому, що їх більше цікавило саме цей аспект", пояснив керівник управління політичних досліджень ВЦИОМ Степан Львов: "Ми хотіли зрозуміти позицію громадян не в загальному і цілому, а з'ясувати, як люди оцінюють поведінку агресивно налаштованих людей". На питання про те, чому у формулюваннях спочатку дано оцінки, Львов відповів, що питання необхідно супроводжувати "інформаційним посланням".