У деяких випадках котяче нявкання - сигнал, що час до ветеринара / фото pixabay.com

Дуже часто навіть досвідчені кошатники не можуть зрозуміти, чому кіт ходить по квартирі і нявкає без видимої причини вдень чи вночі, та ще й робить це жалібно, або при цьому носиться, як очманілий.

Тварина може неспокійно поводитися з кількох причин, і деякі з них настільки серйозні, що, можливо, доведеться звертатися до фахівця, щоб врятувати улюбленця. Ваш кіт, як маленьке дитя, криком може намагатися сигналізувати вам про свої проблеми, потреби і бажання. Нумо розбиратися детальніше.

Коли кіт нявкає - що це означає

Часте нявкання тварини може бути складовою її постійної поведінки. 

Відео дня

Ось приклади:

  • Вихованець звик, що після того, як понявкає, отримає увагу господаря/господині.
  • Тварина таким чином просить, а іноді просто вимагає їжу.

Крім того, коти за допомогою нявкання можуть проситися в інше приміщення чи на вулицю.

Чому кіт нявкає без причини вночі

Іноді за допомогою нявкання тварини показують, що сумують. Крім того, криком вони можуть сигналізувати про стрес і самотність. Навіть банальна зміна обстановки може спровокувати дискомфорт у тварини. Звертайте увагу на те, щоб улюблені місця кота для нього завжди залишалися доступними, звичайно, якщо це не заборонені зони.

Улюбленець банально може почуватися зле або відчувати якийсь біль. Крім того, з віком тварини починають гірше бачити, і відповідно їм стає важче орієнтуватися у просторі вночі, а це, звичайно ж, викликає дискомфорт.

Якщо часто ваша кішка жалібно нявкає ночами - це вже досить вагома причина, щоб звернути увагу на її стан здоров'я. В першу чергу, віднесіть тварину на огляд до ветеринара. Візит до фахівця краще не відкладати. Не забувайте, що коти, навіть найдоглянутіші, не застраховані від серйозних захворювань, у них теж можуть бути, зокрема, застуди, проблеми з нирками і навіть рак.

Зверніть увагу на те, що найчастіше нестерилізована молода кішка бігає по дому і нявкає у так званий "шлюбний період". Тварина в такий час стрімголов намагається вирватися на вулицю. Якщо ви з цим зіткнулися, тоді точно потрібно їхати до ветеринара і вибирати час для стерилізації.

Якщо ж стерилізована кішка постійно нявкає, то теж дивуватися не варто - тварина може стати спокійнішою, але при цьому в будь-якій незрозумілій ситуації почати таким чином реагувати на те, що відбувається.

Але не варто виключати і того, що після операції у вихованця можуть бути болі, тому не ігноруйте нявкання. Можливо, тварину потрібно відвезти до ветеринара. 

Що робити, якщо кіт нявкає вночі

Якщо ваша тварина літня, зробіть так, щоб вона без проблем могла добиратися до свого спального місця. Крім того, їй мають бути доступні вода і їжа. Звертайте увагу на стан лотка - тримайте його в чистоті. Варто навіть залишати включеним нічник.

Зробіть так, щоб улюбленця не дратували сторонні звуки - якщо на вулиці голосно, щільно закривайте вікна на ніч. Кіт просто може лякатися. Помітили, що тварині тривожно чи страшно, погладьте її і запропонуйте влягтися поруч з вами. Можливо, її це заспокоїть.

Якщо нявкання не характерне для вашого вихованця - відразу ж вирушайте на консультацію до ветеринара.

Що робити, якщо кіт нявкає без причини вночі

Спробуйте ввечері приділити улюбленцю дуже багато уваги - пограйтеся з ним так, щоб він витратив багато енергії, а потім добряче нагодуйте.

Можливо, у вашого улюбленця з'явився конкурент. Якщо ви завели ще одного вихованця - можете не дивуватися, чому кіт перестав вам давати можливість висипатися. Криком тварина може позначати "свою територію".

Раніше УНІАН пояснив, чому кішка спить в ногах у людини.

Вас також можуть зацікавити новини: