
Лікар-гастроентеролог з Гарварда Саурабх Сеті, який вивчав кишківник понад 10 років, вважає перестиглі банани шкідливими для кишківника і сам їх ніколи не їсть. Також він склав рейтинг корисних для травної системи фруктів. Про це пише The Daily Mail.
На думку Сеті, не всі фрукти однакові за корисністю, а деякі з них навіть завдають шкоди кишківнику, як-от перестиглі банани – улюблений сніданок мільйонів людей.
За словами фахівця, вони настільки багаті на цукор, що їх навіть називають "батончиками Mars у жовтій шкірці". Він наголосив, що ці фрукти можуть різко підвищити рівень цукру у крові, тому забезпечують менше палива для кишкових бактерій.
Як пише видання, в міру дозрівання бананів уміст резистентного крохмалю та загальної харчової клітковини у них зменшується, а кількість цукру збільшується.
Резистентний крохмаль - це вуглевод, який не перетравлюється в тонкому кишечнику, а ферментується в товстому, діючи як пребіотик і живлячи корисні бактерії. Саме тому трохи зелені банани кращі для кишківника (оцінка 5 із 10), тоді як перестиглі потрапили до "чорного списку" лікаря.
А от ківі, за словами Сеті, - чудове фрукт для здоров'я кишківника: один плід містить близько 2 г клітковини. Вона утворює в кишківнику гель, полегшує закрепи й нормалізує випорожнення.
Перше ж місце серед корисних для кишківника фруктів Сеті відвів чорниці, за якою одразу йде гранат. За його словами, ці фрукти багаті на антиоксиданти, які допомагають організму боротися з вільними радикалами, що здавна пов'язують із таким захворюванням, як діабет.
Гранати також містять елаготаніни - потужний тип поліфенолу, що може допомогти зменшити запалення в організмі.
У дослідженні, яке провели дієтологи з Університету Барселони, учасники, які вживали їжу з високим вмістом поліфенолів (темні ягоди, какао, оливкову олію), мали на 46 відсотків нижчий ризик розвитку серцевих захворювань, ніж ті, хто споживав їх дуже мало.
Далі у рейтигу корисних для кишківника фруктів йдуть дині, груші та яблука. Тим часом виноград та апельсини отримали лише 2–3 бали з 10.
Виноград здебільшого складається з води, він багатий на вітамін С і калій, і, як було показано, зменшує запалення. Але, як зазначається, загалом він має низьку харчову цінність у порівнянні з іншими фруктами.
Хоча апельсини містять багато вітаміну С, фолієвої кислоти та антиоксидантів, які можуть допомогти зміцнити імунну систему та боротися з інфекцією, відомо також про ризики споживання цього фрукта. Дослідження, опубліковане в Британському журналі дерматології, виявило вплив споживання великої кількості цитрусових на захворювання шкіри.
Тим не менш, вітамін С необхідний для підтримки здоров'я шкіри, кровоносних судин, кісток і хрящів, а його нестача може призвести до цинги.
Раніше УНІАН писав, що їсти, аби знизити артеріальний тиск. Дослідники назвали 9 найкращих для цього фруктів. Йдеться, зокрема, про банани, чорницю, цитрусові, журавлину тощо.