Цибатий, кирпатий та огрядний: мовознавець пояснив, кого можна назвати цими незвичними словами / скриншот

В українській мові чимало слів, які можна використати на позначення характерних рис зовнішності людини, утім далеко не всі з них популярні та відомі широкому загалу. Мовознавець Олександр Авраменко в ефірі "Сніданок з 1+1" назвав три незвичайні слова і підказав, коли їх ліпше вживати.

Приміром, Авраменко познайомив глядачів зі словом "кирпатий" (російською – "курносый"). Так кажуть про людей з коротким задертим догори носом. Також лінгвіст підказав, як сказати українською "дородный, тучный", і як назвати людину (або тварину) з довгими ногами.

"Тендітний" – це делікатний такий, худенький, легенький. А [огрядний] – це дебелий, міцний, здоровий, можливо, навіть з зайвою вагою. Цибатий – це довгоногий. Зазвичай довгоногі журавлі або лелеки", – сказав він.

Відео дня

Вчимося розмовляти українською правильно - поради Авраменка

Кальки з російської мови часто бувають настільки широко вживаними, що люди, які їх використовують, можуть навіть не знати, що говорять українською неправильно. Раніше відомий мовознавець Олександр Авраменко розібрав одну дуже популярну помилку – "він прав". 

Відомий учитель також пояснював, що не так з використання російського слова "вид" в українській, та назвав щонайменше три українські відповідники.

Також доцент Київського університету імені Бориса Грінченка Авраменко розповів, як правильно називати те чи інше взуття українською.

Вас також можуть зацікавити новини: