Відомий мовознавець Авраменко розкрив, чи коректно питати "хто крайній у черзі" / скріншот

Відомий мовознавець Олександр Авраменко продовжує ділитися тонкощами щодо коректного вживання слів та словосполучень в український мові.

На цей раз учитель поклав край дискусіям щодо того, як правильно запитати "хто крайній" чи "хто останній" у черзі. Експрес-урок українцям Авраменко дав в ефірі "Сніданок з 1+1".

За його словами, вислів "хто крайній" - не правильна форма запитання. Правильно буде - "хто останній у черзі".

"Багато людей уникають слова "останній" через те, що одне з його значень має такий негативний відтінок - нікчемний, найгірший серед інших, поганий. Але дарма. Бо головне значення слова "останній" - той, що закінчує собою ряд предметів, явищ, дій. А ось "крайній" - це той, що скраю, з краєчку", - пояснив Авраменко.

Для прикладу він навів слово "назва": в залежності від того, з якого боку дивитися на літери цього слова, слід вживати вираз "крайня" - ліворуч крайня літера "а", праворуч крайня літера "н": "А ось "остання" літера слова тільки "а", тож запитуйте, займаючи чергу, "хто останній у черзі", а не "хто крайній"", - підкреслив вчитель.

Авраменко розповів, як сказати українською "однофамілець" та "підодіяльник"

Нагадаємо, в одному зі своїх експрес-уроків відомий учитель Авраменко уточнив, як правильно вживати слово "однофамілець" в українські мові та розвіяв міф про те, що це нібито "суржикове" російське слово.

Однак зі словом "підодіяльник" - інша ситуація. Авраменко вказав, що це русизм й правильніше називати легкий чохол на ковдру "підковдрою".

Вас також можуть зацікавити новини: