Бути правим чи мати рацію: мовознавець розповів, як казати правильно / скриншот

Кальки з російської мови часто бувають настільки широко вживаними, що люди, які їх використовують, можуть навіть не знати, що говорять українською неправильно. Приміром, часто кажуть "він правий", маючи на увазі, що погоджуються з людиною. Як сказати це літературною українською – в ефірі "Сніданок з 1+1" пояснив відомий мовознавець Олександр Авраменко. 

"Він прав" – це російська конструкція. Я вам зараз запропоную кілька варіантів українських літературних відповідників, а ви виберіть саме той, який вам найбільше подобається. Перше – "мати рацію". Друге – "ваша думка слушна". Третє – "ваша правда". Ось і все!", – зазначив фахівець. 

Вчимося розмовляти українською правильно - поради Авраменка

Частіше за все українці послуговуються розмовними назвами різного виду взуття. Як називати те чи інше взуття українською правильно – пояснив відомий вчитель української мови Олександр Авраменко. 

Відео дня

Також мовознавець дав відповідь на це популярне запитання: як правильно казати – дзвонити чи телефонувати. 

Доцент Київського університету імені Бориса Грінченка також розбирав популярну помилку з використанням російського слова "вид" і назвав щонайменше три українські відповідники.

Вас також можуть зацікавити новини: