Вчені запропонували цікаву веганську дієту для боротьби з хворобами серця / Колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Вчені заявили про нову "веганську" дієту, здатну позитивно вплинути на здоров'я серця за 8 тижнів. Зміни вдалося підтвердити під час експерименту з 22 парами здорових однояйцевих близнюків.

Деталі щодо висновків вчених розкрив науковий журнал Sceincealert. За їхніми словами, веганський стиль харчування здатний знизити рівень інсуліну в крові, зменшити вагу тіла, а також знизити рівень білка, пов'язаного з серцевими захворюваннями та інсультом.

Саме такі зміни були помітні у близнюків, які дотримуватися експериментальної дієти упродовж двох місяці, свідчать результати дослідження дієтологів Стенфордського університету, опубліковані на JAMA Network Open.

Відео дня

"Виходячи з цих результатів і думаючи про довголіття, можна зробити висновок, що більшість з нас виграє від переходу на рослинну дієту", - пояснює учасник наукової команди, дієтолог Крістофер Гарднер.

Так, в рамках дослідження вчені взяли 22 пари здорових однояйцевих близнюків для контролю їхніх генетичних відмінностей, відмінностей у вихованні та у притаманному способі життя. Потім їх розділили між собою на дві групи: кожна дотримуватися здорового харчового раціону, який складався з овочів, бобів, фруктів, горіхів, насіння, цільних зернят тощо. 

Єдина відмінність полягала в тому, що один з пари близнюків дозволяв собі їсти м'ясо в помірній кількості, а інший взагалі від нього відмовлявся. Тобто повністю переходив на веганство. 

Протягом перших чотирьох тижнів випробування обидві групи отримували заздалегідь підготовлені сніданки, обіди та вечері, а також суворі інструкції щодо того, які перекуси вони можуть собі дозволити протягом дня. Наприклад, під забороною було вживання ультраобробленої їжі (ковбаси тощо). Також обов'язково потрібно було дотримуватися різноманітного харчування, щоб дати організму всі необхідні вітаміни. 

Під час другої частини експерименту його учасники повинні були також дотримуватися цих принципів, однак тепер вони самі обирали для себе продукти та готували  їжу. Ця частина дієти охоплювала інші 4 тижні. 

У матеріалах дослідження ще один член команди науковців дієтолог Метью Лендрі окремо акцентував, що учасників дієти не обмежували у вживанні калорій. Досягти якихось позитивних змін у вазі тіла взагалі не були головною метою експерименту, адже акцент йшов саме на перевірку впливу веганства на серце. 

"Учасникам було сказано їсти до тих пір, поки вони не наситяться і так протягом усього дослідження", - вказав він.

За підсумком з'ясувалося, що обидві групи досягли певних позитивних змін у своєму серцево-судинному здоров'ї. Однак група близнюків, яка сиділа лише на веганстві, мала ліпші показники. Вони змогли знизити рівень інсуліну в крові на 20%, також в них знизився рівень ліпопротеїдів низької щільності.

Йдеться про білок (ЛПНЩ), який вважається основним транспортером  холестерину в організмі людини. Його надлишок підвищує ризик серцево-судинних захворювань. Оптимальний рівень ЛПНЩ в тілі має становити менше ніж 100 мг/дл, йдеться в дослідженні. 

Так, у групи веганів за 8 тижнів дієти цей білок знизився з 110,7 до 95,5 мг/дл. Тоді як та група, яка дозволяла собі м'ясо, але водночас вживала багато рослинної їжі, отримала середній результат - з 118,5 до 116,1 мг/дл. 

Також під час дієти вчені розраховували, що у піддослідних через відсутність в харчуванні м'ясної їжі може впасти вітамін В12. Але. оскільки дієта тривала відносно незначний проміжок часу, ця зміна критично не проявилася. 

Вчені акцентують, що веганській спосіб життя здатний збільшити кількість необхідних кишкових бактерій в тілі людини, позитивно вплинути на серце, рівень ваги, й загалом уповільнити старіння тіла. Але, все ж важливіше за "сурове веганство", просто давати своєму тіло все необхідне, не забуваючи про користь рослинних продуктів, радить в дослідженні дієтолог Гарднер. 

Дієтологи назвали корисні продукти, які варто їсти зимою

Раніше дієтологи також оприлюднили рекомендації щодо того, як можна корисно доповнити свій харчовий раціон взимку. Власне, вони запропонували 9 продуктів, багатих на залізо, та пояснили, що цей компонент дозволяє тілу людину підтримувати імунітет. Таким чином, ці продукти можуть підтримати ваше тіло у боротьбі з вірусами. Пропонуємо список  продуктів, які дадуть вам 100% імунітет від застуди зимою

Вас також можуть зацікавити новини: