/фото ua.depositphotos.com

Креветки - це смачна і вишукана страва, але чи корисні вони для здоров'я, і як часто їх слід вживати, особливо якщо вони містять багато холестерину? У статті для health.clevelandclinic.org дієтологиня Наталі Крталіч-Лоутер ділиться інформацією про харчову цінність креветок і пояснює, чому їх варто включати до свого раціону.

Чи корисні креветки?

Креветки напрочуд поживні та корисні, якщо вживати їх у помірних кількостях у рамках збалансованого харчування. Крталіч-Лоутер рекомендує з'їдати порцію від 85 до 115 грамів за раз. Водночас у 100-грамовій порції варених креветок міститься: 99 калорій, 24 грами білка і 189 міліграмів холестерину.

Одна з головних причин, через яку люди уникають креветок, - це високий вміст холестерину. Але, за словами Кріталіч-Лоутер, про це не варто турбуватися, якщо вживати креветки в помірних кількостях.

Відео дня

"Хоча креветки містять багато харчового холестерину, дослідження показали, що вони не завжди мають найбільший вплив на рівень холестерину в крові в більшості населення", - каже вона.

Користь креветок для здоров'я

1. Підтримка здоров'я серця

Як і деякі види риби, креветки є чудовим джерелом омега-3 жирних кислот. Ці ненасичені жирні кислоти допомагають зміцнити здоров'я очей і роботу мозку, а також позитивно впливають на здоров'я серця, стверджують дослідження. Омега-3 жирні кислоти можуть допомогти зменшити утворення бляшок в артеріях і знизити ризик серцево-судинних захворювань.

Крім того, креветки є хорошим джерелом фосфору і калію. Обидві речовини допомагають регулювати кров'яний тиск і підтримувати чистоту артерій.

2. Підтримка роботи мозку

Креветки містять астаксантин, потужний антиоксидант, який надає їм червонувато-помаранчевого кольору. Астаксантин, сильніше, ніж бета-каротин або вітамін С, допомагає захистити клітини мозку від ушкоджень. Креветки також вивчаються на предмет їхньої ролі в профілактиці неврологічних захворювань, таких як деменція.

Креветки також є хорошим джерелом вітаміну B12, який може допомогти підтримувати або зміцнювати мислення і пам'ять, настрій і здоров'я кісток.

3. Підтримка імунної системи

Антиоксиданти і протизапальні сполуки в креветках також допомагають вашій імунній системі працювати якнайкраще. Це робить їх чудовим доповненням до будь-якої протизапальної дієти.

Креветки також містять селен, важливий мінерал для здоров'я щитовидної залози, мідь, яка допомагає запобігти анемії і зміцнює вашу імунну систему.

Ризики вживання креветок

Можуть спровокувати подагру

Креветки багаті на пурини, які ваш організм перетворює на сечову кислоту - поширений фактор, що провокує подагру.

Алергія на морепродукти

Алергія на креветки - одна з найпоширеніших харчових алергій.

Раніше дієтологи розповіли про користь такого суперпродукту, як насіння чіа.

Вас також можуть зацікавити новини: