Авраменко закрикав згадати шкільний журнал або як ми підписували зошит у школі / колаж УНІАН, скриншот відео

Відомий мовознавець та вчитель Олександр Авраменко розповів, як правильно писати ім'я та прізвище у різних ситуаціях та зазначив, що порядок також має значення.

"Згідно з вимогами до оформлення документів, затвердженими Кабінетом міністрів України, спочатку треба писати прізвище, а потім - ініціали. Це пов'язано з тим, щов документах за алфавітом ставлять не імена людей, а їхні прізвища", - сказав учитель.

Він зазначив, що це правило поширюється не тільки на ініціали, а й на повні імена.

Відео дня

"Згадайте шкільний журнал або як ми підписуємо зошит у школі - Артеменка Сергія, Бевзенко Ольги, а не Сергія Артеменка і Ольги Бевзенко. Щоправда, у кінці документів, де ми ставимо підпис, спочатку треба записати ініціали, а потім вже прізвище", - сказав мовознавець.

Авраменко зазначив, що вище мова йшла саме про оформлення документів.

"У решті ж випадків - у живому мовленні, приватному листуванні, на сцені, на роботі спочатку треба називати ім'я людини, а потім її прізвище. Це наша давня традиція: Богдан Хмельницький, Ліна Костанко, а не навпаки", - пояснив він.

Мовні поради він Авраменка

Олександр Авраменко розповів, як правильно звертатись до чоловіків в іменами Олег та Ігор.

"У кличному відмінку в межах норми перебувають дві форми: і Олегу, і Олеже. Тож використовуйте ту, яка вам більше подобається. За моїми стостереженнями, останнім часом надають перевагу більш давній формі Олеже", - сказав він.

Вас також можуть зацікавити новини: