У кличному відмінку в межах норми перебувають дві форми: і Олегу, і Олеже / колаж УНІАН, фото pixabay.com, скриншот

Відомий мовознавець Олександр Авраменко в ефірі "Сніданку з 1+1" розповів, як правильно звертатись до чоловіків в іменами Олег та Ігор.

"У кличному відмінку в межах норми перебувають дві форми: і Олегу, і Олеже. Тож використовуйте ту, яка вам більше подобається. За моїми стостереженнями, останнім часом надають перевагу більш давній формі Олеже", - сказав він.

Авраменко стверджує, що у випадку з іменем Ігор у чинний правопис закралася помилка, а саме форма кличного відмінка Ігоре.

Відео дня

"У звертаннях виористовуйте форму Ігорю. Саме вона відповідає нормам української мови", - додав він.

Мовні поради від Авраменка

В українській мові правильно вживати і "у місті Харків", і "в місті Харкові". Відомий мовознавець Олександр Авраменко розповів, що власні назви населених пунктів у поєднанні із загальними - село, селище, місто, можна узгоджувати із відмінком загальної назви або вживати в початковій формі, тобто у називному відмінку (Хто? Що?).

Олександр Авраменко розповів про українські імена. Зокрема, як правильно вживати - Ганна чи Анна. Крім того, він висловився й про інші популярні імена, зазначивши, що нині у документах іноді записують не Христина, а Крістіна, не Микита, а Нікіта, не Олена, а Альона.

Вас також можуть зацікавити новини: