Дуже багато людей люблять газовану воду і п'ють її щодня / Ілюстрація REUTERS

Дуже багато людей люблять солодку газовану воду, і п'ють газовані напої кожен день, пише Yahoo!. Хоча більшість людей усвідомлюють той факт, що газована вода не є аж надто корисним напоєм, навряд чи всі дійсно усвідомлюють, наскільки щоденне вживання газованої води впливає на здоров'я.

З чого зроблена газована вода

Практично всі газовані напої виготовляються з газованої води, підсолоджувача (зазвичай цукру, кукурудзяного сиропу з високим вмістом фруктози або штучного підсолоджувача), фосфорної кислоти (яка покращує смак газованої води та продовжує термін її зберігання) та натуральних ароматизаторів. Деякі види газованих напоїв, включаючи Pepsi, Coca-Cola Classic, Coke Zero, Diet Coke та Dr Pepper, містять кофеїн.

В середньому одна банка або пляшка звичайної содової містить 155 калорій, 38 грамів вуглеводів, 37 грамів цукру і 34 міліграми кофеїну. Для порівняння: Американська асоціація серця рекомендує обмежити споживання цукру 25 грамами в день для жінок і 36 грамами в день для чоловіків - менше, ніж міститься в одній банці газованої води.

Відео дня

Вплив солодкої газованої води на організм

Як стверджує зареєстрований лікар-дієтолог Соня Ангелоне, є кілька способів, як щоденне вживання газованих напоїв може вплинути на організм. По-перше, ви помітите приплив енергії від кофеїну та цукру. Але в той же час цей ефект недовговічний і з часом ваша енергія різко впаде.

Як зазначила доктор Супрія Рао, щоденне вживання газованої води може порушити роботу шлунково-кишкового тракту, внаслідок чого люди, які щодня п'ють соду, регулярно відчувають біль у животі, діарею або запор. Вона пояснила, що це тому, що весь цукор у содовій живить "погані" бактерії в кишечнику і порушує цілісність його слизової оболонки.

Довгострокові наслідки щоденного вживання газованої води

Спеціаліст з регенеративної медицини доктор Ніл Полвін каже, що якщо ви п'єте солодку газовану воду щодня, ви, швидше за все, наберете вагу, особливо жир на животі. Крім того, регулярне вживання газованих напоїв пов'язане із захворюваннями нирок, високим кров'яним тиском і високим рівнем холестерину.

За його словами, деякі дослідження показали, що любителі газованих напоїв мають більш високий ризик серцевих захворювань та інсульту.

Щоденне вживання газованої води також шкідливе для мозку. Полвін каже, що високий рівень цукру в крові, який може викликати содова, призводить до запалення мозку. Насправді регулярне вживання газованої води науково пов'язане з більш високим рівнем депресії та більшою ймовірністю розвитку деменції.

Дієтична газована вода - це менш шкідливо?

Чи можете ви уникнути всіх цих наслідків для здоров'я, вибравши дієтичну газовану воду? На жаль, усі три експерти стверджують, що дієтична газована вода також науково пов'язана з проблемами кишечника, серця та мозку, оскільки штучні підсолоджувачі в цих напоях не кращі за цукор.

Як скоротити споживання газованої води

Якщо ви плануєте відмовитися від газованої води і намагаєтеся придумати, чим її замінити, варто спочатку зрозуміти, що вам так подобається в її смаку. Це підвищення рівня кофеїну? В цьому випадку хорошою заміною може стати кава або матча. Поєднання солодкості та карбонізації? Газована вода з фруктами або комбучою може стати вашим новим вибором.

У той же час, якщо ви звикли пити газовану воду щодня, а потім різко кинули пити, ви можете відчувати себе більш втомленим, тому що не отримуєте ту дозу кофеїну, до якої звикли.

Крім того, важливо чимось замінювати рідину при відмови від газованої води. В іншому випадку у вас можуть виникнути симптоми зневоднення, включаючи втому, запаморочення, дратівливість, сухість шкіри та сухість у роті.

Раніше дієтологи назвали найгірші напої, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Це солодка газована вода, коктейлі та солодкі кавові напої.

Вас також можуть зацікавити новини: