Військовий пиріг - це рецепт торта без яєць, молока та масла / фото Simply Recipes / Mark Beahm

Військовий пиріг - ще один ретро-рецепт випічки, який прийшов до нас з часів Першої світової війни. Він з'явився у важкий період дефіциту продуктів, коли кожне яйце було на вагу золота.

Тож торт випікався без яєць, молока та масла, зате мав у начинці сухофрукти у поєднанні зі спеціями. Зараз в Україні триває війна, у багатьох родинах чоловіки несуть службу в складі ЗСУ, тож, якщо є можливість, можна почастувати своїх героїв цим смачним старовинним тортом. Попри обмеженість в інгредієнтах, він має чудовий смак, а його текстура залишається вологою протягом декількох днів. Деталі рецепта розкрили кулінари Simplyrecipes.  

Енергетична цінність торта на 100 грамів - 357 кал (жири 7 грамів, вуглеводи 74 грами, білки 4 грами). 

Відео дня

Інгредієнти на військовий пиріг: 

  • 2 склянки (300 г) сухофруктів, таких як родзинки, нарізані фініки та/або смородина;
  • 1 склянка (213 г) фасованого світло-коричневого цукру;
  • 1 чашка (240 мл) міцно завареної кави;
  • 1/3 склянки (75 г) несолоного вершкового масла;
  • 1 чайна ложка соди;
  • 2 склянки (240 г) борошна грубого помелу;
  • 1 чайна ложка меленої кориці;
  • 1/2 чайної ложки меленого мускатного горіха;
  • 1/2 чайної ложки меленої гвоздики;
  • 1/2 чайної ложки меленого запашного перцю;
  • 1/2 чайної ложки розпушувача;
  • 1/2 чайної ложки кухонної солі;
  • цукрова пудра для подачі (за бажанням).

Цікаво, що торт має різні варіації в назві. В США його також називають "військовий торт 1918 року" або "канадський військовий торт". 

Рецепт приготування: 

  1. Розігрійте духовку до 180-190 градусів. Візьміть круглу форму (20 см) глибиною приблизно в 5 см. Вистеліть дно пергаментним папером або змастіть маслом. Притрусіть боки форми та пергаментний папір борошном/манкою.
  2. Відваріть сухофрукти: у середній каструлі змішайте сухофрукти, коричневий цукор, каву і вершкове масло. Доведіть до кипіння на середньому вогні. Продовжуйте кип'ятити протягом 3 хвилин. Коли масло розтопиться, коричневий цукор розчиниться, а сухофрукти набухнуть - зніміть каструлю з вогню і відставте на 5 хвилин, щоб вона трохи охолола.
  3. Додайте до каструлі сухі інгредієнти: всипте соду (суміш буде пузиритися і пінитися, це нормально) й обережно перемішайте суміш силіконовою лопаткою. Далі додайте в каструлю борошно, корицю, мускатний горіх, гвоздику, запашний перець, розпушувач і сіль. Перемішайте, важливо, щоб там не було грудочок сухого борошна.
  4. Заливаємо тісто у форму, розрівнюємо верх. Випікаємо приблизно 30 хвилин. Готовність пирога можна перевірити зубочисткою. Далі даємо йому охолонути протягом 10 хвилин. Проводимо ножем для масла по краю пирога, обережно перевертаємо його на інший бік для повного охолодження, забравши пергамент.
  5. За бажанням посипаємо верх торта цукровою пудрою. Все, військовий пиріг можна подавати до столу. 
Військовий пиріг до святкового столу / фото Simply Recipes / Mark Beahm​​​​

У домашніх умовах (за кімнатної температури) пиріг може стояти до тижня. Але важливо його щільно накрити. Також його можна поставити в морозилку на термін до 3 місяців, загорнувши у плівку. Смачного!

Йогуртовий торт з 3 інгредієнтів

Також радимо почастувати близьких легким йогуртовим тортом, який смаком нагадуватиме чизкейк, а зовнішнім виглядом пригорілий баскський пиріг в іспанському стилі. Його випічка у вас займе лише 20 хвилин.

В основі рецепта 3 інгредієнти, що дозволять експериментувати зі смаком. Торт можна запекти не лише у духовці, але і в мультипічці. Читай про легкий та бюджетний "чизкейк" у матеріалі.

Вас також можуть зацікавити новини: