
Кухня - це царство жінок, які люблять готувати або змушені часто це робити для сім'ї. І ті, й інші обирають кухонне начиння, зважаючи не тільки на естетичні, а й на практичні міркування.
Господині звертають увагу на колір, матеріал, розмір, але практично ніколи не замислюються про деталі. Наприклад, одиниці з них знають, для чого дірка в кришці сковороди або в її ручці.
Навіщо потрібна дірка в ручці сковороди і в кришці - цікавий факт
Виробники сковорідок, створюючи кухонне начиння, подбали про господинь, які будуть ним користуватися. Вони вирішили, що коли людина що-небудь смажить або тушкує, вона, найімовірніше, буде перемішувати їжу ложкою або лопаткою. Але постійно в руці тримати її незручно, а класти на дощечку або тарілку, бруднячи посуд, не хочеться. Уже здогадалися, чому у сковорідок є отвори в ручках? Все правильно - їх можна використовувати як підставку для ложки. Тобто, задум такий - помішали їжу, потім засунули лопатку в отвір і чекаєте, коли знову потрібно буде нею скористатися.
Важливо розміщувати "мішалку" так, щоб соус або залишки їжі стікали в сковорідку, а не на підлогу чи стіл. Ручка сковорідки досить довга, а отже лопатка або ложка опиняться на великій відстані від вогню, що дасть змогу уникнути сильного їхнього нагрівання або навіть псування.
Звісно, друга причина наявності отвору в ручці сковорідки банальніша - якщо у вас на кухні мало місця, ви можете повісити кухонне начиння на гачок або спеціальну стійку для каструль і сковорідок. Так вдасться і задум виробника реалізувати, і не займати зайвий простір.
Для чого дірка в кришці сковороди
Другий момент, який хотілося б обговорити - навіщо дірка в кришці сковороди. Якщо з ручкою ми розібралися, то отвір у кришці, як думають господині, потрібен тільки для того, щоб зайва пара не затримувалася в посуді і виходила назовні.
З одного боку, це так, але важливо зрозуміти, в чому саме перевага цієї функції. По-перше, кришка з отвором точно полегшить життя шанувальникам здорового харчування. Страви на сковорідці, накриті такою кришкою, швидше тушкуватимуться або паритимуться, аніж смажитимуться, а отже, виявляться корисними для організму. По-друге, будь-які інші кришки без паровідвідного отвору небезпечні. Ви піднімаєте кришку за ручку й одразу на вас обрушується хвиля гарячого повітря, а соус або залишки соку стікають по краях кришки - великі шанси обпектися.
У скляних кришках зі зручним пластиком, що не нагрівається, і паровідвідним отвором такого немає - уся зайва рідина випарується зі сковорідки, а ви зможете спостерігати за тим, що відбувається зі стравою, не піднімаючи кришку. Навіть якщо вам знадобиться в процесі готування це зробити, жодних ризиків для здоров'я не буде.