Коли жінка досягає менопаузи, її цикли стають нерегулярними, оскільки рівень естрогену та прогестерону починає значно падати. Це призводить до припливів, проблем зі сном, нетримання сечі та збільшення ваги. Деякі з цих симптомів можуть зникнути після менопаузи, але жінкам все одно слід уважно стежити за тим, що вони їдять і п’ють, особливо з додаванням цукру.
Як пише healthdigest, за даними Міністерства сільського господарства США, на підсолоджені напої, фруктові напої, каву та чай із цукром припадає 40% доданого цукру. Одна банка кока-коли містить 52 грами цукру. Жінкам старше 50 років рекомендують вживати 1800 калорій на день і доданий цукор не має перевищувати 10% - тобто 45 грамів.
Людині, яка входить у цю категорію, варто слід уникати підсолоджених напоїв, у тому числі солодкої кави, чаю та спортивних напоїв, щоб зменшити ризик діабету 2 типу, серцево-судинних захворювань і деяких симптомів менопаузи.
Підсолоджені напої підвищують ризик діабету 2 типу
Згідно зі статтею в Nutrients за 2024 рік, жінки старше 50 відчувають зміни в тому, як вони переробляють вуглеводи. Відсутність естрогену в організмі означає зниження кількості інсуліну, який виділяється для контролю рівня цукру в крові, що підвищує ризик діабету 2 типу. Більш високий рівень глюкози в крові накопичується у вигляді жиру, і ваше тіло також викликає більше запалення.
Стаття 2017 року в The American Journal of Clinical Nutrition розглядала, наскільки сильним є цей зв'язок. Науковці відслідковували 64 000 жінок протягом приблизно восьми років. Ті з них, хто вживав два або більше напоїв з цукром на день, мали на 43% більше шансів захворіти на діабет 2 типу. Заміна одного з цих напоїв водою знижує ризик на 10%.
Заміна солодких напоїв на штучно підсолоджені не зменшує ризик діабету. Насправді, вживання двох або більше дієтичних напоїв на день підвищує ризик діабету 2 типу на 21%, і ризик зростає, якщо у вас є ожиріння.
Інші ризики для здоров’я від доданого цукру
Перехід до менопаузи може бути ускладнений солодкими напоями та іншими продуктами у вашому раціоні. Дослідження 2022 року в Maturitas опитало 288 жінок у постменопаузі та виявило, що ті, хто пив підсолоджені напої та їв ковбасу, на 23% частіше відчували фізичний біль і дискомфорт. Крім того, це на 22% підвищило проблеми з пам'яттю та концентрацією.
Згідно з дослідженням у 2022 році в журналі Nutrients, підсолоджування кави чи чаю цукром також може вплинути на здоров’я серця. Вживання хоча б одного такого напою пов’язано з підвищенням:
- ризику серцево-судинних захворювань - на 29%,
- ішемічної хвороби серця – на 35%;
- ризику інсульту – на 30%.
Штучно підсолоджені напої також збільшують ризики. Зокрема, жінки, які отримували 15% або більше від загальної кількості калорій з додаванням цукру, підвищували ризик серцево-судинних захворювань на 8% та ішемічної хвороби серця - на 20%.
У дослідженні 2024 року припускається, що зменшення доданого цукру до 5% щоденної калорійності може бути корисним для вашого здоров’я. Науковці радять обирати продукти з низьким глікемічним індексом , такі як багаті клітковиною овочі та цільні зерна.
Поради стосовно харчування
Як раніше повідомляв УНІАН, чоловікам за 50 років варто бути обережними з видом сиру, який вони вживають. Йдеться про найменше поживну версію натурального - плавлений сир.
Також розповідалось, що риба впливає на довголіття жінок.