Концентрації шкідливих речовин у річці Рось не встановлено / фото facebook.com/dtp.kiev.ua

У Державній екологічній інспекції оголосили останні результати досліджень проб, відібраних у річці Рось.

Суттєвого забруднення не виявили, та використовувати воду не радять, йдеться у сюжеті ТСН.

Вміст шкідливих речовин, кажуть екологи, в межах норми, та людей все одно просять утриматися від купання, вилову риби й вигулу на березі худоби.

Аналізи з річки й ставу у Збаржівці, де й стався інцидент, відбирають щодня. Проби, окрім іншого, відправили до спеціалізованих лабораторій інших міст.

"За результатами досліджень концентрації шкідливих речовин не встановлено. Ми відібрали аналізи і направили їх до Харкова. Будемо чекати. Небезпеки для водозабору немає", - зазначив заступник начальника Державної екологічної інспекції у Вінницькій області Ігор Осадчук.

Як повідомляв УНІАН, вранці 9 червня у селі Збаржівка Погребищенського району Вінницької області вантажний мікроавтобус Mercedes Benz Sprinter з’їхав у ставок, перекинувся та загорівся. Вогнем було пошкоджено каністри з гербіцидами та стимуляторами росту для сільгоспрослин, вміст яких (близько 800 л) потрапив у ставок та надалі - у річку Рось.

Читайте такожСитуація із забрудненням річки Рось контрольована, загроз немає - Гройсман

Представники Держпродспоживслужби та Державної екологічної інспекції відібрали проби води зі ставка та річки. За інформацією Національної поліції, забруднення водойми сталося через потрапляння гербіцидів, викрадених з фермерських господарств Козятинського та Липовецького районів Вінницької області.

За фактом забруднення притоки річки Рось слідчим відділом Погребищенського відділення поліції відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 242 (порушення правил охорони вод) Кримінального кодексу України. За фактами крадіжок гербіцидів відкриті кримінальні провадження за ч. 3 та ч. 5 ст.185 КК України (крадіжка).

9 червня о 23.00 було припинено роботу Білоцерківської насосно-фільтрувальної станції, яка забезпечує водою Білу Церкву та Умань.

10 червня директор Українського гідрометеорологічного інституту Володимир Осадчий заявив, що для жителів територій в басейні річки Рось, за попередньою інформацією, наразі не існує жодної небезпеки.