За розрахунками фахівців небезпеки для закриття Білоцерківського водозабору не існує / фото facebook.com/dtp.kiev.ua

Для жителів територій в басейні річки Рось, за попередньою інформацією, наразі не існує жодної небезпеки.

Як передає кореспондент УНІАН, про це під час брифінгу сказав директор Українського гідрометеорологічного інституту Володимир Осадчий.

"Вчора до 22.00 вже з'ясували 11 хімічних речовин, які потрапили у водне середовище річки Рось. Із загальної кількості, а потрапило 860 літрів інсектицидів, це засоби захисту рослин, а також стимулятори росту, загальна кількість токсичних речовин була 153,8 кг", - повідомив він.

Відео дня

Надалі, за його словами, до самої річки Рось могло дійти "максимум близько 10 літрів речовин".

"До Білоцерківського водозабору знаходяться ще три водосховища, і четверте вже - Білоцерківське водосховище... Таким чином, після того, як 10 кг (літрів) небезпечних речовин потрапило у водне середовище, за рахунок простого розбавлення... Загальна концентрація (небезпечних речовин - УНІАН) може бути одна мільйонна частина. Можливо, одна мільярдна частина", - сказав Осадчий.

Він наголосив, що, "за нашими розрахунками, небезпеки для закриття Білоцерківського водозабору не існує".

"Ми попередньо зараз можемо сказати, що в теперішній час не існує абсолютно ніякої небезпеки для жителів (територій), які розташовані в басейні річки Рось. Для тих, хто, можливо, не знав, що трапилося, і споживав воду чи, може, буде споживати воду, годувати і поїти свою худобу, в теперішній час небезпеки, на мій погляд, не існує", - зауважив Осадчий.

Своєю чергою, заступник директора Департаменту організації заходів цивільного захисту, начальник Управління захисту населення і територій Державної служби України з надзвичайних ситуацій Олександр Лещенко повідомив, що йдеться про інсектицид "Нурал В" - органічну речовину третього класу небезпеки.

Він нагадав, що до з'ясування остаточних результатів лабораторних аналізів влада Білої Церкви ухвалила рішення про припинення централізованої подачі питної води місту.

Читайте такожЗабруднення річки Рось: у Вінницькій ОДА запевняють, що концентрація хімікатів не перевищує норми

"На даний момент проведено в місті Біла Церква повторне засідання сьогодні зранку, а також проведено повторне засідання Київської обласної державної адміністрації, де прийнято рішення про продовження припинення подачі питного водопостачання в місті Біла Церква", - наголосив Лещенко.

Разом з тим, за його словами, за попередніми результатами аналізів, перевищення гранично допустимої концентрації небезпечних речовин у воді, яка подається і забирається з річки Рось для питного водопостачання, не виявлено.

Як сказав Лещенко, для більш детального аналізу сьогодні ці проби були передані до державного підприємства "Науковий центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені академіка Л.І.Медведя Міністерства охорони здоров’я України". За словами представника ДСНС, попередні результати будуть оприлюднені близько 17.00.

"Візуальна інформація... показує, що ніякої масової загибелі флори і фауни на річці Рось не спостерігається", - додав Лещенко.

Як повідомляв УНІАН, вранці 9 червня у селі Збаржівка Погребищенського району Вінницької області вантажний мікроавтобус Mercedes Benz Sprinter з’їхав у ставок, перекинувся та загорівся. Вогнем було пошкоджено каністри з гербіцидами та стимуляторами росту для сільгоспрослин, вміст яких (близько 800 л) потрапив у ставок і далі - в річку Рось.

Представники Держпродспоживслужби та Державної екологічної інспекції відібрали проби води зі ставка та річки.

За інформацією Національної поліції, забруднення водойми сталося через потрапляння гербіцидів, викрадених з фермерських господарств Козятинського та Липовецького районів Вінницької області.

За фактом забруднення притоки річки Рось слідчим відділом Погребищенського відділення поліції відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 242 (порушення правил охорони вод) Кримінального кодексу України. За фактами крадіжок гербіцидів відкриті кримінальні провадження за ч. 3 та ч. 5 ст.185 КК України (крадіжка).

9 червня о 23.00 було припинено роботу Білоцерківської насосно-фільтрувальної станції, яка забезпечує водою Білу Церкву та Умань.