Наразі здійснюється моніторинг якості води / фото УНІАН

У селі Збаржівка Погребищенського району Вінницької області напередодні, 9 червня, відбулося ДТП, в результаті якого автомобіль з хімікатами впав у річку Рось, що протікає кількома областями, зокрема, Київською.

У притоку потрапила тонна інсектициду "Нуралі B". Хімікат віднесло течією в Київську область.

За інформацією Білоцерківської районної державної адміністрації, на території Погребищенського району загинула риба та інші мешканці водойм. На даний час інсектицид вже досяг Білоцерківщини.

Жителям регіону тимчасово відключають водопостачання. За інформацією ЗМІ, водопостачання у місті відновиться після проведення досліджень води.

Сьогодні, 10 червня вранці роботу Білоцерківської насосно-фільтрувальної станції тимчасово було припинено. Станція забезпечує водою місто Біла Церква Київської області (209 тис. мешканців) та Умань Черкаської області (84 тис. мешканців).

Станом на 7 годину 10 червня водопостачання м. Умань здійснюється з резервних резервуарів, запасу води вистачить на 3 доби. У м. Біла Церква створено запас на 1 добу. Населення забезпечується водою за рахунок підвозу та існуючих бюветів (колонок). Проводиться моніторинг якості води у місцях водозабору та водосховищах акваторії ріки Рось.  

За фактом забруднення водойми поліція відкрила кримінальне провадження за двома статтями – ч.1 ст.242 ККУ (Порушення правил охорони вод) за ч.3 та ч.5 ст.185 КК України (крадіжка). 

«Встановлено, що хімікати були викрадені з фермерських господарств Козятинського та Липовецького районів. Внаслідок загоряння автомобіля сталася розгерметизація частини ємностей з хімічними речовинами, внаслідок чого певна кількість речовини вигоріла та потрапила в водойму», – повідомили у поліції.

Журналісти припускають, що небезпечні хімікати, які потрапили у річку Рось, можуть дістатися до сусідніх областей

На Вінниччині вже зробили перші проби води. Чиновники кажуть, що хімікати довкіллю не нашкодили, але місцевих мешканців закликають утриматись від купання, вилову риби та випоювання худоби в акваторії р. Рось.