Ілюстрація / REUTERS

Вчені виявили 54 невідомих досі озер з рідкою водою під льодовиковим щитом Гренландії. До цього часу було відомо, що Антарктида приховує під кригою близько 470 озер. Однак, нове спільне дослідження вчених зі США і Великої Британії показало, що регіон Північного полюса теж ховає під кригою свої таємниці.

Щоправда, виявлені в Гренландії водойми не такі великі, як ті, що були знайдені на півдні, — пише BBC. Приміром, найбільше озеро Антарктиди називається Восток. Його протяжність сягає 250 кілометрів. А найбільше озеро під кригою Гренландії лише шість кілометрів завдовжки.

Читайте такожВся крига Гренландії повністю розтане до 3000 року

Відео дня

Широкі рідкі водойми лишаються рідкими під кілометровим щитом криги з низки причин. Тиск згори й геотермальне тепло знизу підтримує захищає їх від замерзання. Все, що тане назовні, теж стікається у щит і зберігається у порожнинах. Вчені зацікавлені у виявленні таких озер, тому що вони можуть багато розповісти про гідрологію під крижаними щитами й про рух води там. Рідка вода служить як мастило. І в часи, коли світ нагрівається, розуміння того, як швидко крига може зсунутися в океан, може допомогти точно прогнозувати зростання рівня моря.

Коли крига Гренландії повністю розтане, глобальний рівень моря підвищиться на сім метрів.

Читайте такожВ ООН віщують кінець прав людини через клімат: багаті куплять найкращу частину Землі для себе

«На відміну від антарктичних озер під кригою, які зазвичай формуються між внутрішніми розколами, ці нові гренландські озера здебільшого розташовані на краях крижаного щита під кригою, яка відносно повільно рухається. Більшість з них стабільні», - сказала Джейд Боулінг з Університету Ланкастера.