Ілюстрація REUTERS

В Україні необхідно ухвалити закон про обов'язковий екологічний моніторинг. Якщо в законі закладається норма, відповідно до якої підприємство здійснює моніторинг на свій розсуд, це де-факто зводить до нуля ефективність законодавчого акта. Про це заявила на черговому засіданні громадської ради при Міністерстві екології та природних ресурсів України 23 липня еколог, голова громадського формування "Екопатруль" (Дніпропетровська область) Тетяна Лампика, передає кореспондент OBOZREVATEL.

За її словами, підготовлений законопроект, "на мою думку, взагалі не відповідає змісту і завданням" саме з цієї причини.

Як переконана еколог, "якщо буде закон про обов'язковий моніторинг, з'являться стандарти для обладнання, буде єдина електронна система передачі даних та інше", – підкреслила вона.

Відео дня

На сьогоднішній день в Україні фактично скасовані всі екологічні нормативи, які стосуються питань безпеки, здоров'я людини і навколишнього середовища. "На жаль, у нас спостерігається дуже страшна тенденція", – заявила еколог, президент громадської організації "Жива планета" Світлана Берзіна, також присутня на засіданні.

"У нас, по суті, скасовані всі санітарні норми і нормативи. Всі нормативно-правові акти розбалансовані. Скасовано також і постанови Кабінету міністрів, які встановлювали певні нормативи", – підкреслила вона.

Зокрема, Берзіна повідомила про те, що скасовано постанову КМУ, "яка визначає перелік заборонених харчових добавок та обмеження певних харчових добавок в їжу". При цьому "натомість не прийнятий жоден документ", - констатувала еколог. У цьому контексті вона помітила, що вкрай небезпечна речовина - формальдегід – "це теж харчова добавка, яка в Радянському Союзі використовувалася в якості консерванту". Її застосування сьогодні в Україні фактично не заборонено.

Еколог повідомила про те, що в Міністерстві охорони здоров'я України "рекомендують виробникам керуватися регламентом 1333-1334 Євросоюзу". У цьому контексті Берзіна зазначила, що, по-перше, ці регламенти не перекладені українською мовою, по-друге, не передбачений механізм контролю за їх виконанням.

Раніше OBOZREVATEL також повідомляв, що екологи зробили заяву про те, що в сьогоднішньому стані незавершеної реформи у сфері екології державна екологічна інспекція де-факто не виконує свою основну функцію. Були названі причини проблеми.