бегемот / Тупальський Сергей

Ватажок колумбійської наркомафії Пабло Ескобар славився великими витратами. Це й не дивно, адже він був найбагатшим за всю історію злочинності. На початку 90-х років минулого століття він навіть імпортував кількох бегемотів, щоб вони жили у його вишуканому заміському маєтку, розташованому за 90 миль від Медельїна.

Тепер, як пише Newsweek, вчені помітили, що ці великі тварини згубно впливають на місцеве довкілля. Для свого дослідження команда з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго спільно з колумбійськими державними відомствами провели першу наукову оцінку того, як бегемоти впливають на водні екосистеми Колумбії.

Читайте такожТуристи показали гру молодого бегемота з крокодилами в національному парку ПАР (відео)

Відео дня

«Цей унікальний вид має великий вплив на екосистему у своєму рідному ареолі проживання в Африці. І ми виявили схожий вплив і у випадку імпорту цих тварин на абсолютно новий континент з абсолютно іншим довкіллям», - сказав автор дослідження Джонатан Шурін.

«Очевидно, що цей вплив може включати й негативні наслідки для якості води й водних ресурсів, живлячи шкідливі водорості й бактерії», - додав він.

 Маєток Ескобара під назвою Hacienda Napoles включає також приватний зоопарк з екзотичними видами тварин, серед яких слони, страуси, носороги, жирафи, зебри й бегемоти. Після смерті Ескобара в 1993 році від рук поліції Колумбії уряд вилучив всю його власність. А всі тварини були передані місцевим й міжнародним зоопаркам. Однак, бегемотів дуже важко впіймати. До того вважалося, що вивозити їх з маєтку було надто небезпечно й непрактично. Тож чотири бегемоти лишилися в Колумбії. Всі ці роки вони розмножувалися.

Читайте такожМаєток наркобарона Пабло Ескобара зроблять дорогим курортом

Тепер їхня популяція збільшилася до 80 особин, які розійшлися за межі маєтку Ескобара. Бегемоти оселилися в озерах неподалік. Це дало вченим унікальну можливість вивчити екологічний вплив найбільших тварин у світі на континент, де їхні родичі вже давно не живуть.

В своєму дослідженні вони проаналізували якість води й інші фактори довкілля в регіонах, де бегемоти блукали впродовж двох років. Як виявилося, тварини змінили хімію й біологію місцевих озер. Вночі вони пасуться на суші, де їх вкривають поживні й органічні матеріали. Вдень бегемоти йдуть у воду, несучи ці матеріали з собою у водойми. Це негативно впливає на екосистему в них.

Читайте такожУ зоопарку Харкова відсвяткували день народження бегемотихи (відео)

«Ефект удобрення всіх цих бактерій й водоростей збільшує продуктивність у воді. Ми виявили, що озера стали більш продуктивними, коли бегемоти оселилися в них. Це може призвести до таких проблем, як евтрофікація. Тобто може початися шкідливе цвітіння водоростей», - сказав Шурін.

Вчені вважають, що популяція бегемотів Ескобара в Колумбії буде продовжувати збільшуватися у найближчі роки. А це може означати, що екологічних проблем в країні побільшає.