Асоціація рибалок України

Київське водосховище мілководне і мало проточне, вода в ньому добре прогрівається сонцем, а це сприяє розростанню водної рослинності. Тисячі гектарів природних нерестовищ сьогодні покриті суцільним килимом рослинності. Рибі ніде нереститися, а мальку годуватися. 

За рекомендацією вчених в рамках Програми "Проведення робіт з відтворення водних біоресурсів у Київському водосховищі на період 2016-2020 рр." Інституту рибного господарства НААН України, для природної біологічної меліорації водосховища 21 листопада 2016 року було випущено молодь рослиноїдних видів риби (товстолоб, білий амур, короп).

Читайте такожВ Антарктиці створять найбільшу морську заповідну зону в світі

Відео дня

- Сьогодні було випущено більше 100 000 штук молоді рослиноїдних видів риби. Ці риби, поїдаючи зайву водну рослинність, розчистять природні нерестовища, а так само очистять воду, яку як питну споживає Київ - сказав глава Асоціації рибалок України Олександр Чистяков - Хоч це лише якась частина від рекомендованої вченими кількості щорічного зариблення рослиноїдних видів риби, але все одно сьогодні - це подія в житті Київського водосховища! Існує легенда, що при створенні водосховища затопили церкву. Місцеві жителі стверджують, що кожен раз перед тим, як над водосховищем нависає загроза, вони чують її дзвони. Сьогодні вони мовчать. Потрібно зробити все від нас залежне, щоб дзвін, що передвіщає лихо не пролунав знову над його водами.

ДОВІДКА

У 2013 році за бюджетні та кошти користувачів було випущено 2 360 000 штук молоді різних видів риби, 30% з яких були аборигенні види риби - щука, судак, сом, короп. Так само в 2012 і 2013 роках було випущено в Київське водосховище близько 400 000 штук стерляді (царської риби) Вона вже попадається в уловах. ЇЇ відпускають, бо вона знаходиться в Червоній Книзі України. Рибалки шанують цю аборигену рибу Дніпра. Для них стерлядь - символ відродження рибальської слави Київського водосховища.

Асоціація рибалок України
Асоціація рибалок України
Асоціація рибалок України
Асоціація рибалок України

У 2014 році бюджетне зариблення було відсутнє, а за позабюджетні кошти (рибопромислових підприємств і громадських організацій) випустили в Київське водосховище близько 600 000 штук молоді риби.

У 2015 році за позабюджетні кошти випустили близько 400 000 молоді риби.

У 2016 році (весна + осінь) планується за позабюджетні кошти випустити понад 600 000 молоді риби.