energycluster.com.ua

Це сталося вперше за останні 40 років в умовах відсутності великої кризи у світовій економіці, повідомляє Російська служба Бі-бі-сі.

Рівень викидів в 2014 році склав 32 гігатоннии, тобто не змінився в порівнянні з рівнем попереднього року.

Відео дня

Однак МЕА попереджає, що, хоча цей результат вселяє надію, ще рано святкувати перемогу.

”Це дуже приємний і важливий для нас сюрприз. Він дає необхідну зараз основу для проведення переговорів у Парижі зі складання нової кліматичної угоди. Вперше показники викидів парникових газів не пов`язані із зростанням світової економіки”, - сказав головний економіст МЕА Фатіх Біроль.

Керівник МЕА Марія ван дер Ховен вважає, що хоча дані ”надихають”, розслаблятися ще рано, і ”ні в якому разі не можна використовувати ці хороші новини як привід, щоб гальмувати процес”.

Аналітики вважають, що уповільнення викидів в атмосферу пов`язано з тим, як змінюється споживання енергії в Китаї та в країнах, що входять в Організацію економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР).

Читайте такожГлобальне потепління допомогло розв'язати громадянську війну в Сирії - вчені

Згідно МЕА, ситуація в Китаї та країнах ОЕСР - у тому числі зростання споживання поновлюваних джерел енергії - дала позитивний ефект, що знайшов своє вираження у зменшенні викидів парникових газів, незважаючи на зростання світової економіки.

Агентство повідомило, що за останні 40 років, поки вівся збір даних про викиди парникових газів, річні показники залишалися на колишньому рівні або зменшувалися всього три рази. Фахівці пояснювали це економічними кризами.

Світова спільнота прагне досягти підписання глобальної кліматичної угоди, яка набуде чинності в 2020 році.