Фото УНИАН

Як передає кореспондент УНІАН, за відповідний закон (№ 0105) проголосували 279 народних депутатів із 335, зареєстрованих у сесійній залі.

Читайте такожУкраїна розробила концепцію з питань боротьби зі змінами клімату в рамках Паризької угоди

Угода була підписана 12 грудня 2015 року на 21-й конференції сторін Рамкової конвенції Організації Об’єднаних Націй про зміну клімату. Україна підписала цю угоду 22 квітня 2016 року у м. Нью-Йорк.

Відео дня

В пояснювальній записці до законопроекту сказано, що ратифікація цієї угоди посилить впровадження Рамкової конвенції ООН про зміну клімату, а також сприятиме зміцненню глобального реагування на загрозу зміни клімату в контексті сталого розвитку та зусиль з подолання бідності.

Зазначається, що Україна, ставши стороною угоди, сама визначатиме для себе зобов’язання щодо рівня викидів парникових газів з урахуванням її соціально-економічного розвитку та фінансових можливостей. При цьому Україна не матиме фінансових зобов'язань у рамках угоди. «За аналогією з Кіотським протоколом залучення фінансової допомоги, імовірно, буде здійснюватися через механізми, зазначені у статті 6 угоди, що передбачає здійснення добровільної співпраці задля підвищення амбітності дій щодо запобігання зміні клімату та адаптації до неї. Також ця стаття передбачає встановлення механізму сприяння скороченню викидів парникових газів і підтримки сталого розвитку. Досвід роботи в рамках Кіотського протоколу дає Україні великі шанси щодо залучення закордонних інвесторів до співробітництва у різних секторах економіки з метою зменшення викидів парникових газів та забезпечення адаптації до зміни клімату», - сказано в записці.

Згідно з пояснювальною запискою, ця угода, посилюючи реалізацію Конвенції, включаючи її мету, спрямована на зміцнення глобального реагування на загрозу зміни клімату в контексті сталого розвитку та зусиль з викорінення бідності, включно шляхом: стримання зростання глобальної середньої температури значно нижче 2°С понад до індустріальні рівні та докладання зусиль з метою обмеження зростання температури до 1,5°С понад доіндустріальні рівні, визнаючи, що це суттєво знизить ризики та наслідки зміни клімату; підвищення здатності адаптуватись до несприятливих наслідків зміни клімату, а також сприяння опірності до зміни клімату та низьковуглецевому розвитку таким чином, щоб не ставити під загрозу виробництво продовольства; забезпечення узгодженості фінансових потоків із напрямком низьковуглецевого та опірного до зміни клімату розвитку.

В записці сказано, що угода набере чинності, коли не менше 55 сторін Конвенції, на частку яких, за оцінками, припадає в сукупності щонайменше 55% загальних глобальних викидів парникових газів, здадуть на зберігання свої ратифікаційні грамоти, інструменти про прийняття, затвердження або приєднання. Наразі 19 сторін Конвенції, на частку яких припадає в сукупності 0.18% загальних глобальних викидів парникових газів, вже ратифікували угоду. Відомо, що процедуру ратифікації угоди здійснили Франція та Угорщина, інші держави-члени ЄС активно ведуть роботу в цьому напрямку з метою пришвидшення набрання чинності зазначеною угодою.