Реконструкція газоочисних споруд аглофабрики ММК імені Ілліча - найбільший екологічний проект в історії незалежної України / фото delo.ua

Міжнародна вертикально інтегрована гірничо-металургійна група «Метінвест» планує до кінця року завершити найбільший в історії України екологічний проект з модернізації аглофабрики на Маріупольському металургійному комбінаті імені Ілліча (ММК), що дозволить на 90% знизити викиди забруднювальних речовин в атмосферу і досягти сучасних європейських стандартів.

Про це повідомив генеральний директор ММК ім. Ілліча Тарас Шевченко в ході першого в історії віртуального прес-туру на Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча.

«Реконструкція газоочисних споруд аглофабрики ММК імені Ілліча - найбільший екологічний проект в історії незалежної України. Понад 150 млн дол. спрямовано на реалізацію цього проекту. Ця екологічна програма триває вже близько 7 років, і цьогоріч ми підійшли до фінішу», - сказав Шевченко.

Відео дня

Читайте такожВкладуть три мільярди інвестицій: Метінвест розповів про плани щодо Північного ГЗК на 2020 рік

Він наголосив, що завдяки реалізації цього масштабного проекту вже до кінця цього року підприємство вийде на європейські стандарти за рівнем викидів.

«Ми в повному обсязі завершили будівельно-монтажні роботи й зараз перебуваємо за багатьма агрегатами в режимі їхніх тестових випробувань. До кінця цього року ми в обов'язковому порядку вийдемо на європейські стандарти за рівнем викидів на нашій аглофабриці, що повною мірою відповідає взятим нами публічним зобов'язанням перед громадськістю міста Маріуполя», - зазначив Шевченко.

За його словами, раніше 80% всіх викидів комбінату утворювалося саме на аглофабриці.

«80% викидів підприємства утворювалися на аглофабриці, і до 40% викиди аглофабрики становили від загальних викидів в місті. Важливий аспект, що після придбання комбінату групою «Метінвест» було прийнято рішення докорінно змінити такий стан справ», - повідомив гендиректор комбінату.

Шевченко наголосив, що після завершення проекту викиди в довкілля будуть знижені на 90%, а в місті Маріуполь рівень запиленості буде знижено на третину.

За його словами, фактична реалізація цього амбітного проекту стартувала в 2014 році, коли було укладено договори на проектування, виготовлення і постачання устаткування, тоді як у 2012 році були розроблені загальна концепція та технічні рішення з модернізації.

Він зазначив, що головним постачальником технологічного обладнання є велика італійська компанія Termokimik, провідний виробник обладнання для промпідприємств у сфері охорони довкілля, а генеральний підрядник з реалізації проекту «Метінвест-Інжиніринг».

Однак через введені у світі карантинні обмеження у зв'язку з поширенням коронавірусної інфекції (COVID-19) італійські співробітники останні місяці не могли особисто бути присутнім на будівельному майданчику, а всі комунікації здійснювалися в онлайн-режимі. При цьому Шевченко висловив сподівання, що вже незабаром після ослаблення обмежень співробітники Termokimik зможуть прибути на підприємство та пусконалагоджувальні роботи нового сучасного обладнання будуть завершені протягом 3-4 місяців.

«Я припускаю, що на завершення пусконалагоджувальних робіт потрібно 3-4 місяці й до осені ми завершимо повною мірою реалізацію цього ємного, складно, але такого потрібного і важливого екологічного об'єкта як для нашого підприємства, так і для міста в цілому», - зазначив гендиректор комбінату.

Довідка УНІАН. Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча - підприємство повного металургійного циклу, яке виробляє плоский прокат і труби з вуглецевих, низьколегованих і легованих сталей різного призначення.

Комбінат входить до дивізіону сталі та прокату групи «Метінвест».

«Метінвест» – найбільший в Україні й один з найбільших в СНД виробників залізорудної сировини і сталі.