Сховище буде розташовано в зоні відчуження, неподалік від 4 енергоблоку / Фото УНІАН

У Чорнобильській зоні побудують сховище для ядерних відходів українських АЕС, які будуть переробляти в РФ.

Про це в ефірі "Громадського радіо" розповів начальник відділу з питань державної політики у сфері поводження з радіоактивними відходами управління з питань зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та поводження з радіоактивними відходами Олександр Кравченко.

За його словами, згідно з нормативними документами українська сторона повинна приймати високоактивні відходи, які повертаються з Росії після переробки відпрацьованого ядерного палива українських АЕС.

Відео дня

Читайте такожПожежі у зоні відчуження не завдали шкоди майданчику будівництва ЦСВЯП

"Буде побудовано таке сховище, експлуатація якого триватиме до 100 років. Будівництво фінансуватиметься з фонду реактивних відходів, який формується за рахунок податку, які сплачують виробники енергетичних відходів. Сховище повністю забезпечує безпечне поводження з відходами. Ліцензія видається тільки за умови безпечного періоду експлуатації. Там серйозні вимоги до сховища, і проект проходив експертизу, і залучалися експерти з ЄС", - сказав Кравченко.

Для запобігання можливого витоку відходи будуть перемішуватися зі спеціальним розчином.

"Після підтвердження відповідності технічним умовам починається розлив. Ця маса розливається в формоутворюючу ємність, ці контейнери складаються в пенал і заварюються герметично. Далі вони відстоюються, підтверджено їх стійкість, і перевозяться в Україну. На сховище здійснюють прийом таких відходів. У сховищі відходи повинні лежати до 100 років", - додав Кравченко.

Сховище буде розташовано в зоні відчуження, неподалік від 4 енергоблоку.

Як повідомляв УНІАН, ніякої загрози об'єкту "Укриття" і сховища відпрацьованого ядерного палива та іншим критичним об'єктам у Чорнобильській зоні відчуження внаслідок пожеж немає.