Фото: George Teichmann

Переконливі докази цього представили американські вчені, які досліджували вік відлучення тварин від матері (за ізотопами азоту в бивнях), передає Lenta.ru.

Новий метод дозволяє визначити (за співвідношенням ізотопів азоту-14 і азоту-15) зрушення у дієті молодих тварин - і, отже, в якому віці маленьких мамонтів відлучали від материнського молока і вони переходили до дорослого способу життя (самостійного пошуку твердої їжі). Потрібну пропорцію визначили за тканинами слонів.

Вік відлучення від матері є непрямим індикатором проблем, з якими стикається популяція тварин. За сучасними слонами відомо, що пізніше відлучення відображає проблеми з пошуком їжі (через кліматичні зрушення), а раннє — загрозу з боку мисливців (це змушує тварин швидше дорослішати).

Відео дня

Читайте такожВчені визначили вагу стародавніх мамонтів і лінивців

15 бивнів, з якими працювали вчені, належали мамонтам, які жили від 40 до 10 тисяч років тому. Виявилося, що за ці 30 тисяч років середній вік відлучення від материнського молока знизився з восьми до п'яти років. Таким чином, останні століття своєї історії мамонти постійно перебували під тиском мисливців.

Раніше УНІАН повідомляв, що серія різких змін клімату в останні 60 тисяч років була головною причиною зникнення мамонтів та інших представників мегафауни льодовикового періоду, про що розповіли вченим відкладення льоду в Гренландії і ДНК стародавніх тварин.