У жовтні 2016 року поблизу с. Змітнів Сосницького району було виявлено понад 30 тис. штук відпрацьованих люмінесцентних ламп / фото ДСНС

Столичне підприємство відшкодувало збитки Змітнівській сільраді на Чернігівщині за незаконне вивезення і скидання 30 тис. люмінесцентних ламп, що сталося у 2016 році.

Про це УНІАН повідомила прес-служба прокуратури області.

Згідно з повідомленням, суб’єкт господарювання завершив відшкодування майже 80 тис. грн збитків, завданих забрудненням земельної ділянки відпрацьованими люмінесцентними лампами.

Відео дня

У жовтні 2016 року поблизу с. Змітнів Сосницького району було виявлено понад 30 тис. штук відпрацьованих люмінесцентних ламп, що містилися у ємностях з маркуванням навчальних закладів Києва. Зазначені відходи, через наявність у своєму складі ртуті, класифікуються як надзвичайно небезпечні (І клас небезпеки).

Зважаючи на небезпеку відходів, стихійне звалище було ліквідовано.

Читайте такожУ ЄС заборонили використання галогенових ламп

Прокуратура області відкрила кримінальне провадження за ч. 1 ст. 239 Кримінального кодексу України (забруднення або псування земель речовинами, відходами чи іншими матеріалами, шкідливими для життя, здоров'я людей або довкілля, внаслідок порушення спеціальних правил, якщо це створило небезпеку для життя, здоров'я людей або навколишнього середовища).

Задля відшкодування заподіяних збитків у сумі 77,3 тис. грн прокурор звернувся з позовом до суду з вимогою їх стягнення з товариства, що забезпечувало збирання і перевезення небезпечних відходів з установ м. Києва. Господарський суд позов задовольнив.

Як результат проведеної роботи, боржник відшкодував суму збитків у розмірі 77,3 тис. грн до відповідних бюджетів різних рівнів, зокрема, майже 39 тис. грн надійшло до Фонду охорони навколишнього середовища Змітнівської сільської ради, решту отримали обласний та державний бюджет у рівних частинах.

«Виплата здійснювалася частинами, і останній платіж у сумі 39 тис. надійшов у грудні. Виконавче провадження закрито», - прокоментували у прес-службі прокуратури області.

Водночас, експерти свого часу називали визначені збитки мінімальними, зважаючи на шкоду навколишньому середовищу від забруднення ртуттю.