Фото УНИАН

Про це повідомляє прес-служба Міністерства екології та природних ресурсів України з посиланням на слова міністра Остапа Семерака.

"Ми плануємо завершити інвентаризацію сміттєзвалищ за два місяці. Державна екологічна інспекція з регіональними відділеннями - це єдиний механізм, який є у нашого міністерства. Це не означає, що протягом цих двох місяців влада на місцях повинна сидіти і чекати, поки державна влада запропонує шляхи вирішення. Місцеві органи влади повинні застосовувати свої ресурси в межах повноважень", - сказав міністр.

Читайте такожМінекології пропонує запровадити 5-ступінчасту ієрархію поводження з відходами

Відео дня

Також глава Мінекології підкреслив, що вартість утилізації побутових відходів входить в структуру комунальних тарифів, отже, комунальні підприємства повинні взяти на себе відповідальність за вивезення сміття.

"Тверді побутові відходи, їх вилучення, утилізація та санітарні чищення - це позиції, які враховані в тарифах за комунальні послуги. Саме комунальні підприємства беруть на себе відповідальність за належний вивіз сміття", - додав Семерак.

Як повідомляв УНІАН, 1 червня 2016 року Кабінет міністрів України доручив Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, а також Міністерству екології та природних ресурсів провести перевірку і інвентаризацію сміттєзвалищ побутових відходів, а також розробити ефективну систему поводження з ними.

Після цього, Семерак підкреслив необхідність інвентаризації звалищ, оскільки органи виконавчої влади або місцевого самоврядування не володіють відповідною інформацією.

9 червня 2016 року Мінекології спільно з Міністерством регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ, Міністерством економічного розвитку і торгівлі та представниками Європейського банку реконструкції та розвитку почали роботу над розробкою Національної стратегії поводження з відходами.