Фото like.sumy.ua

Про це повідомляє прес-служба відомства, посилаючись на слова профільного міністра Остапа Семерака в ефірі одного з телеканалів.

«З моєї точки зору, відповідальність, яка прописана в законодавстві, є недостатньою. Наприклад, якщо за незаконне звалище біля обласного центру штраф становить лише 350 грн, - то це недієвий механізм. Зараз ми готуємо новий законопроект про підвищення відповідальності за шкоду, завдану довкіллю», - сказав міністр.

Читайте такожУкраїна в минулому році переробила лише 5% твердих побутових відходів

Відео дня

Також він навів приклад Польщі та Німеччини, де суспільство займає активну позицію в боротьбі з нелегальними звалищами, і висловив сподівання, що парламент підтримає ініціативу Мінекології про підвищення відповідних штрафів.

«Сподіваюся, що мої колеги з Верховної Ради підтримають мене як міністра екології у намірах підвищити відповідальність за такі правопорушення, як організація нелегальних звалищ та ігнорування вимоги їх ліквідувати у визначені терміни», - зазначив Семерак.

Читайте такожМінекології заявило про створення універсальної екологічної інспекції до кінця року

Також повідомляється, що Мінекології веде роботу з реформування Державної екологічної інспекції для того, щоб вона могла ефективно боротися з вищезазначеними правопорушеннями.

Як повідомляв УНІАН, 1 червня 2016 року Кабінет міністрів України доручив Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, а також Міністерству екології та природних ресурсів провести перевірку та інвентаризацію сміттєзвалищ побутових відходів, а також розробити ефективну систему поводження з ними.

За словами Семерака, інвентаризація звалищ необхідна, оскільки органи виконавчої влади або місцевого самоврядування не володіють відповідною інформацією.

Наступним важливим етапом державної політики, наголосив він, має стати розробка Національної стратегії поводження з відходами і плану з реалізації цієї стратегії, які мають бути підготовлені до кінця цього року.

За даними Нацкомісії, що здійснює регулювання сфер енергетики і комунальних послуг, Україна в 2015 році переробила лише 5,1% твердих побутових відходів від загальної кількості (35,67 млн куб. м) сміття на звалищах.

Також у середині червня Семерак повідомляв, що міністерство планує створити нову інтегровану екологічну інспекцію до кінця 2016 року.