Окупанти забруднили водосховища в ОРДЛО / krymr.com

У Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій заявили про загрозливий стан водосховищ на Донбасі, які забруднили окупанти.

Про це йдеться в повідомленні на сайті міністерства.

"З кінця 2019 року внаслідок злочинної недбалості Російських окупаційних адміністрацій на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей порушено роботу двох водосховищ і спричинено їх забруднення, чим створено пряму загрозу для життя і здоров’я сотень тисяч громадян, а також для місцевої екосистеми", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Читайте такожВистачить до середини літа: в окупованому Криму катастрофічно знизилися запаси води (фото)

За інформацією міністерства, у тимчасово окупованих районах Донецької області внаслідок тривалого неконтрольованого скидання неочищених стоків шахти "Булавинська" до Волинцівського питного водосховища, що розташоване на схід від міста Єнакієве, зафіксовано значне порушення гігієнічних та екологічних показників.

Зокрема, норми щодо гранично допустимої концентрації у воді нафтопродуктів перевищено у 6 разів, нітратів – у 5,7 рази, сульфатів – у 3,5 рази, а цинку – майже у 4 рази.

Зазначається, що Волинцівське водосховище використовується як джерело питної води для міст Єнакієве, Дебальцево, Шахтарськ, Чистяково (раніше Торез) та інших населених пунктів, де проживає понад 300 тис. осіб.

"Окупаційна адміністрація знає про наявність проблеми, проте адекватних заходів не вживає. З початку року забруднені стоки шахти замістили у водосховищі близько 25% води. Оскільки фільтраційні станції водосховища не розраховані на очищення води з такими санітарно-хімічними показниками, при збереженні тенденції воно стане абсолютно непридатним для використання до кінця 2020 року", - наголошують у міністерстві.

Читайте такожКатастрофічний рекорд: рівень води у Десні впав до мінімуму за 140 років спостережень

На даний момент забір води з Волинцівського водосховища тимчасово припинено, вода для споживання подається з каналу "Сіверський Донець-Донбас".

Однак, у відомстві вважають, що невдовзі ситуація може вийти з-під контролю, адже канал потребує регулярного очищення та планового ремонту, тоді окупаційна "влада" почне подавати людям забруднену воду.

Водночас на окупованій частині Луганської області виникла загроза зникнення р. Біла та Ісаковського водосховища, яке розташоване на схід від міста Алчевськ.

Так, після припинення роботи водовідливного комплексу шахти "Слов’яносербська", внаслідок господарської діяльності Алчевського металургійного комбінату (АМК) порушено баланс роботи водосховища.

Зокрема, протягом 2019 року забір води для потреб комбінату перевищив надходження шахтних воду на 5 млн куб. метрів - вже зафіксовано обміління водосховища та річки Біла.

За результатами моніторингу і відбирання проб, проведеного наприкінці березня 2020 року, клас якості води в Ісаковському водосховищі понижено з "помірно забруднена" на "забруднена".

Читайте такожПостраждає третина населення: вчені прогнозують нові катаклізми через спеку

У Мінреінтеграції наголошують, що плани осіб, які контролюють АМК, збільшити виробництво і забір води для технічних потреб, призведуть до знищення і річки, і водосховища.

"Мінреінтеграції вважає це підтвердженням загарбницьких дій держави-окупанта, яка безжально експлуатує окуповану територію, створюючи загрози для людей, екології та знищуючи можливість розвитку агломерації Алчевськ-Перевальськ та прилеглих районів у стратегічній перспективі", - наголосив заступник міністра Давид Макар‘ян.

Він зазначив, що міністерство звернулося до міжнародних організацій у рамках встановленого мандату з проханням перевірити зазначені факти та вжити заходів реагування.