фото Думская

В Одесі фахівці спробують врятувати унікальне 200-річне дерево-пам'ятку, яке було майже знищене в 2020 році.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні журналістам повідомив головний інженер комунального підприємства «Міськзелентрест» Володимир Хрома.

Читайте такожВ Одесі через аномальну погоду почалася навала шпаків (відео)

Відео дня

Зокрема, працівники підприємства спільно з київськими фахівцями приступили до робіт з лікування канадської тополі - 200-річної ботанічної пам'ятки, яка перебуває під особливою охороною держави.

Лікування проводитимуть у кілька етапів. Спочатку фахівці зріжуть грибкові новоутворення і оброблять зрізи спеціальним розчином, а наявні у дереві дупла запломбують і закриють. Це необхідно для того, щоб запобігти потраплянню вологи.

За попередньою оцінкою, вже навесні у дерева мають з'явитися нові пагони, проте крона повністю відновиться не раніше, ніж за 5 років.

Зазначається, що торік несанкціоновану обрізку дерева, яке росте за адресою: вул. Торгова, 17, виконала приватна керуюча компанія. Стосовно неї поліція відкрила кримінальне провадження за ст. 242 КК України (умисне знищення або пошкодження територій, взятих під охорону держави, та об'єктів природно-заповідного фонду).

Знищення найтовстішої тополі України: що відомо

23 листопада 2020 року екскурсоводи заявили, що в центрі Одеси знищено унікальне дерево-пам'ятка - найтовстіша тополя України. Зокрема, як зазначив громадський активіст, екскурсовод Олександр Бабич, «на дрова» пущено знамените дерево - «Пушкінська тополя», відома також як «Канадська тополя».

За даними громадських активістів, дерево сильно пошкодили під приводом санітарного підрізування працівники обслуговуючого підприємства «Ренесанс-92».

Державна екологічна інспекція заявила, що вік дерева - понад 200 років, і воно є об'єктом природно-заповідного фонду.

Збитки, завдані державі, становлять 125 тис. 466 грн.

Канадська тополя в Одесі: чим відома

  • Канадська тополя - ботанічна пам'ятка природи місцевого значення – росте в центрі Одеси, на вул. Торговій. Вік дерева близько 200 років. Обхват стовбура - кілька метрів, висота до недавнього часу була більш як 40 м.
  • За деякими даними, це дерево – результат схрещування тополі чорної і тополі дельтоподібної в 1750 році у Франції.
  • Унікальне дерево внесено до туристичних маршрутів. Згідно з однією з легенд, поет Олександр Пушкін залазив по цьому дереву у вікно дружини комерсанта Резнича. За іншою легендою, Пушкін на честь цієї жінки посадив цю тополю.