Фото УНИАН

Про це УНІАН повідомили у прес-службі Головного управління ветеринарної медицини у Сумській області.

«14 грудня у Середино-Будському районі, на території національного природного парку «Деснянсько-Старогутський», за 1,5 км від державного кордону з Російською Федерацією та 4 км від села Стара Гута єгері знайшли тушу дикого кабана. Під час зовнішнього огляду порушень цілісності шкірного покриву на виявлено. Лабораторні дослідження підтвердили діагноз - африканська чума свиней», - сказав сьогодні на засіданні Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при облдержадміністрації начальник Головного управління ветеринарної медицини в Сумській області Михайло Лузан.

Читайте такожВ Україні пропонують створити 30-кілометрову буферну зону на кордоні з РФ та Білоруссю, щоб зупинити АЧС

Відео дня

За його словами, уже визначено плани термінових заходів протидії можливому поширенню захворювання: заборонене полювання і лісорозробка, перекопані всі можливі шляхи проїзду до місця, де було знайдено тварину. Проводиться депопуляція диких тварин у радіусі 3 км від вогнища. Найближчим часом планується проведення депопуляції диких тварин у прилеглих Ямпільському та Шосткинському районах області.

«Середино-Будський, Ямпільський, Шосткінський, Кролевецький, Конотопський райони оголошені зоною нагляду. Зараз там проводиться роз'яснювальна робота серед населення щодо запобігання захворювання», - сказав Лузан.

Він зауважив, що в Росії виникла серйозна ситуація із захворюванням на АЧС. Саме тому у буферній зоні - 20-кілометрова ділянка вздовж кордону - громадянам радять утриматися від розведення свиней через велику імовірність інфікування.

Читайте такожУ Чернігівській області виявили п'ятий випадок африканської чуми свиней

«Під час засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії був прийнятий план заходів щодо профілактики, попередження розповсюдження та ліквідації захворювання на африканську чуму диких свиней. Їм, зокрема заборонена в зоні нагляду торгівля на ринках живими свинями, м'ясом та іншими продуктами свинарства, постачання населенню продуктів тваринництва без наявності супровідних ветеринарних документів; доручено організувати та провести в зоні захисту і зоні нагляду заходи щодо знищення гризунів на фермах і на подвір'ях громадян, гуманне знищення безпритульних тварин; в зоні нагляду заплановано провести обов'язкове щеплення всього свинопоголів'я проти класичної чуми; забезпечити дотримання «закритого режиму» роботи у свинарських господарствах усіх форм власності тощо», - сказано в повідомленні.

Ситуація в області контрольована, наголосив Лузан.

Раніше УНІАН повідомляв, що на Чернігівщині виявили нові випадки африканської чуми свиней.