Маркування латиницею на упаковках відтермінували на два роки / фото УНІАН

Мінекономрозвитку (МЕРТ) продовжило до 1 січня 2021 перехідний період щодо обов'язкового маркування продукції буквами латинського і грецького алфавітів.

Читайте такожВ Україні з'єднання бути три реєстри для контролю органічного виробництва

Про це повідомила прес-служба міністерства.

Відео дня

Відповідний наказ Мінекономрозвитку вже пройшов процедуру державної реєстрації в Міністерстві юстиції і набуде чинності після офіційного опублікування.

"Для поступового переходу бізнесу, зокрема виробників ліків, ми передбачали перехідний період для маркування латинськими літерами. Він повинен був завершитися 1 січня 2019 року. Але ми отримали численні звернення - від бізнес-асоціацій та асоціацій виробників медичних виробів - про необхідність продовження перехідного періоду", - пояснює радник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Роксолана Підласа.

"Оскільки це цілком європейська практика - враховувати побажання бізнесу, Міністерство прийняло рішення продовжити перехідний період до 1 січня 2021", - зазначила радник.

Як відомо, в 2015 році на виконання вимог Угоди про асоціацію з ЄС Україна ухвалила Правила застосування одиниць вимірювання. Згідно з правилами, з 1 січня 2016 року усі виробники споживчої продукції зобов'язані позначати виміри продукції одиницями вимірювання Міжнародної системи одиниць SI (кілограми, сантиметри, літри тощо).

Водночас, згідно з правилами, на маркуванні продукції, яка продається в Україні, мають зазначатися міжнародні позначення одиниць вимірювання з використанням літер латинського та грецького алфавіту. Одночасно на маркуванні можуть застосовуватись українські позначення одиниць вимірювання (з використанням літер українського алфавіту).

Такі позначення одиниць вимірювання поширюються на маркування всієї споживчої продукції, зокрема, і на маркування лікарських засобів, медичних виробів, харчових продуктів, дієтичних добавок, кормів для тварин, упаковок насіння та засобів захисту рослин тощо.

Як повідомляв УНІАН, 6 грудня Верховна Рада удосконалила маркування харчових продуктів і вводить вимоги про надання точної і зрозумілої для споживача інформації про харчові продукти.