фото newsru.co.il

Аналітики сільського господарства порталу "Інфо-Шувар" повідомили, що українська картопля за рік подорожчала майже вдвічі.

Читайте такожІндекс Біг-Мака: долар має коштувати менше 10 гривень

Про це повідомляє ТСН.ua.

Відео дня

У січні 2018 року на Столичному ринку цей овоч коштував 4,50 за кілограм. На ринку "Нежданий" в Херсоні - 4 гривні. На львівському "Шуварі" - 3,40 за кілограм. А в сезон вона стала значно дешевша.

Але ціна піднялася: на "Столичному" оптом кілограм картоплі став по 7 гривень; на "Нежданому" - картопля по 5,50 гривні; Шувар – 6,50. Такий серйозний стрибок ціни відбувся на оптових базах.

На думку експертів, картопля дорожчає через ріст цін на городину у 2018 році. За словами Голови української асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенка, деякі овочі зростали в ціні на 50 і навіть 130% за рік. Своєю чергою, ціна на картоплю зросла лише на 20%. А це означає, що ціна на картоплю буде підтягуватися під ціну інших овочів. Він зазначив, що прогнози на цей рік складали – до 25% зростання. 

"Це в середньому 12-15 гривень за кілограм. Якщо зростання цін не зупиниться, дешевше буде купувати імпортну. Зараз ціна на картоплю підходить під ціни Східної Європи.

Прогнозувати наступні стрибки соціального продукту експерти не беруться. Половина товару – у тіні. Крім того, за даними експертів - в Україні пропозиція традиційно перевищує попит більш як у два рази. Коли картопля почне псуватися - нею завалять прилавки. Відтак, ціна має впасти", - розповіли в ефірі.