Ілюстрація REUTERS

Урожай плодово-ягідних культур в Україні в поточному році може скоротитися на чверть через несприятливі погодні умови, повідомив на прес-конференції керівник Української асоціації аграрного експорту Дмитро Крошка.

Читайте такожНа Херсонщині вирощують різнокольорові кавуни (відео)

"Цей сезон однозначно стане менш врожайним у порівнянні з минулим. За нашими розрахунками, ми побачимо скорочення на чверть врожаю в промислових господарствах всіх культур, і кісточкових і ягідних", - підкреслив Крошка.

Відео дня

Він зазначив, що причиною скорочення врожаю плодово-ягідних культур в Україні у поточному році стали несприятливі умови та перепади температур - дощова весна і посушливий червень.

За словами Крошки, урожай яблук в поточному році може скоротитися на третину - до 460 тисяч тонн з 675 тисяч тонн; кісточкових - на 15% - до 38 тисяч тонн з 45 тисяч тонн; лохини - збільшитися на третину, до 4 тисяч тонн з 3 тисяч тонн.

Експерт зазначив, що на тлі скорочення виробництва буде логічним зростання цін на весь асортимент української плодово-ягідної продукції. Найвідчутнішим може стати зростання цін на яблука, при цьому ціна на лохину може залишатися стабільною і навіть знизитися.

Він додав, що у 2018-2019 маркетинговому році (липень 2018 - червень 2019) експорт яблук з України зріс в 1,6 раза - до 55,6 тисячі тонн внаслідок попиту на українське яблуко, а груш - скоротився в 1,7 раза, до 434 тонн. Крім того, українські виробники за звітний період збільшили експорт волоського горіха на 45% - до 48,5 тисячі тонн.

Голова асоціації зазначив, що експорт кісточкових культур, зокрема, вишні, черешні та сливи, стримує відсутність технологій з передпродажної підготовки - охолодження і пакування продукції, а також нерозвинута логістика постачання свіжої продукції кісточкових культур.

За словами Крихти, експорт ягідних культур - суниці, малини, чорниці - у 2018-2019 маркетинговому році скоротився, що пов'язано з недостатнім забезпеченням передпродажної підготовки для свіжих культур.

Як повідомляв УНІАН, за даними Української плодоовочевої асоціації, урожай яблук в Україні у 2018 році збільшився на 35% - до рекордних 1,5 мільйона тонн.