Станом на 19 березня було засіяно близько 3% посівних площ / фото УНІАН

Короткочасне похолодання в Україні не позначиться на посівах озимих і вже посіяних у березні в деяких регіонах країни ранніх ярих культурах.

Читайте такожУкраїна не збирається обмежувати агроекспорт на час карантину - торгпред

Про це повідомила УНІАН начальник відділу агрометеорології Укргідрометцентру Тетяна Адаменко.

Відео дня

“Для озимих культур - це абсолютно не удар, оскільки вони переносять такі температури до мінус 4 градусів вночі, досить успішно. За теплої зими вони раніше вийшли зі сплячки, але у фазі відновлення вегетації й кущіння такі низькі температури протягом двох-трьох діб шкоди не завдадуть", - зазначила вона.

За словами Адаменко, температура нижче нуля в Україні протримається ще 2-3 ночі, після чого очікується потепління. Більш того, яскраве сонце вдень сприятиме прогріванню ґрунту.

Щодо ранніх ярих культур вона зазначила, що рослини, які посіяні нещодавно, не постраждають, оскільки знаходяться в прогрітій землі. Але стан рослин, які вже могли зійти в південних регіонах, залежатиме від тривалості дії низьких температур.

“Небезпека для культур мінімальна, тому що зниження температури буде короткочасним і не повинно зашкодити сходи. Ми насамперед говоримо про ярий ячмінь, сходи якого пошкоджуються при мінус 8-9 градусів – на півдні таких температур не було", - додала експерт.

Як повідомляв УНІАН, станом на 19 березня було засіяно близько 3% посівних площ, або близько 600 тис. га, від прогнозу.

За даними департаменту АПК Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, озимі зернові під урожай 2020 року посіяні на площі 7 млн га.

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства чекає врожаю зернових у 2020 році на рівні 65-70 млн тонн.