Держгеонадра відкрила 13 електронних баз даних геологічної інформації / фото РБК-Україна

Державна служба геології та надр відкрила вільний онлайн-доступ до 13 баз даних, потрібних надрокористувачам на єдиному геологічному порталі. Розкриття даних на порталі є частиною стратегії перетворення Держгеонадр на сучасну сервісну установу та впровадження на практиці принципу "держава в смартфоні". 

Про це повідомив голова Держгеонадр Роман Опімах під час презентації річного звіту установи за 2021 рік. 

"Якщо вас цікавить певна корисна копалина, ви можете знайти її поклади на інтерактивній карті, вибрати місцевість, подивитися кому належить земля та перевірити на наявність природоохоронних обмежень. Зібрана інформація про геологічні дослідження, пробурені свердловини. З усім можна ознайомитися онлайн", - зазначив Опімах. 

Відео дня

Окрім відкриття доступу до баз даних, вперше було розгорнуто демоверсію електронного кабінету для прийому заяв на отримання спеціального дозволу на користування надрами. 

В 2021 році проведено 217 електронних торгів із продажу спецдозволів, в результаті майже кожен другий виданий за підсумками е-аукціонів. 

Загалом в 2021 році Служба надала рекордну кількість нових дозволів на розробку надр - 377, що в 2,5 рази більше ніж роком раніше. За надання дозволів та геоінформації, державний бюджет отримав 1,6 млрд грн. Додатково до регулярних податків, надрокористувачі сплатили 51,5 млрд рентних платежів.