В Україні знизили прогноз валового збору врожаю зернових / REUTERS

Українська зернова асоціація (УЗА) в жовтневому звіті знизила прогноз валового збору врожаю зернових і олійних культур у 2020/2021 маркетинговому році (МР) до 87,5 мільйона тонн з 95,6 мільйона тонн (на 8,5%) у зв'язку з несприятливими погодними умовами для врожаю пізніх культур.

Читайте такожХліб до кінця жовтня може подорожчати на 10-15% - експерт

Про це повідомляє прес-служба Асоціації.

Відео дня

"Українська зернова асоціація у своєму Жовтневому звіті, в порівнянні з вересневим, знизила прогноз валового збору врожаю зернових і олійних культур у 2020/2021 МР з 95,6 мільйона тонн до 87,5 мільйона тонн через несприятливі погодні умови для врожаю пізніх зернових культур, а прогноз експорту в поточному сезоні знижений з 56,3 до 53,9 мільйона тонн", - йдеться в повідомленні.

Також повідомляється, що істотно зменшено прогноз по врожаю кукурудзи, оскільки несприятливі погодні умови в серпні та вересні поточного року негативно вплинули на її врожайність, хоча загальний показник врожаю залишається досить високим. Обсяг виробництва кукурудзи прогнозується на рівні 32,5 мільйона тонн у порівнянні з вересневим прогнозом 35,3 мільйона тонн. При цьому експорт кукурудзи прогнозується на рівні 27,2 мільйона тонн (раніше - 29 мільйонів тонн).

За даними прес-служби, також значно знижено прогноз валового врожаю соняшнику - з 16,1 мільйона тонн до 12,9 мільйона тонн, шляхом зниження врожайності з прогнозних 2,5 т/га до 2 т/га через несприятливі погодні умови.

Значно знижено прогноз валового врожаю соняшнику / REUTERS

Крім того, в новому звіті УЗА провела уточнення оцінки обсягів врожаю пшениці - показник знижений з 26,6 мільйона тонн до 25,3 мільйона тонн. При цьому оцінка експорту пшениці залишається на рівні 17,5 мільйона тонн, як і було домовлено в меморандумі між учасниками ринку і Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

Незначного зниження зазнав також показник виробництва ячменю-8 мільйонів тонн (у вересневому звіті - 8,3 мільйона тонн) і його експорт - 4,2 мільйона тонн (у вересневому звіті - 4,5 мільйона тонн).

У прес-службі УЗА зазначили, що український аграрний сектор шляхом експорту забезпечує близько 40% валютних надходжень країни та є запорукою економічної стабільності в країні. Крім того, Україна сьогодні є важливим глобальним гравцем ринку зернових і одним з ключових суб'єктів забезпечення продовольчої безпеки у світі, і приєдналася до групи 20 країн, які взяли на себе зобов'язання не обмежувати експорт продовольства в умовах пандемії та карантину.

Що цьому передувало

  • Українські аграрії в ході осінньої посівної кампанії засіяли озимими зерновими 3,86 мільйона га, або 47% планованих площ.
  • Станом на 5 жовтня українські сільгоспвиробники зібрали майже 53 мільйони тонн основних культур з площі 17,1 мільйона га.зокрема, зернових і зернобобових культур намолочено 40,7 мільйона тонн з площі близько 11 мільйонів га (71% до прогнозу).
  • Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства очікує урожай зернових і зернобобових культур в Україні у 2020 році на рівні 68 мільйонів тонн, олійних - 20 мільйонів тонн.