Попри карантин і закриті кордони до Фінляндії спеціальними прямими чартерами, а також через Білорусь, майже щодня прибувають все нові і нові заробітчани з України.

Саме на наших працівниках, як виявилось, тримаються тисячі фінських ферм, і без українців врожаю просто не буде. Як і де працюють наші люди в Фінляндії та чому це не роблять самі фіни, йдеться в сюжеті ТСН.

Читайте такожЗаробітчани переказали в Україну майже $16 мільярдів - Світовий банк

В спорожнілій зоні прибуття аеропорту лише фінські фермери з табличками. Кожен очікує своїх робітників. Коли виходять перші пасажири, навіть стримані фіни не приховують радості. Для тисяч фінських ферм українці - це запорука виживання. 

Більшість українців працюють на полях з полуницею та іншою городиною, в Фінляндії дуже добре ростуть ягоди, бо багато сонця і не спекотно влітку. Роботи тут вистачає з квітня і аж до пізньої осені, і вона, як правило, дуже важка.

І хоча у фінів зараз високий рівень безробіття, на поля вони не надто йдуть, бо вважають зарплату - в середньому 8 євро на годину - замалою для такої праці. Фермери ж не можуть платити більше, бо тоді фрукти і овочі стануть набагато дорожче за імпортні. Тому тут ладні на все, аби українці до них таки потрапили. 

Як повідомляв раніше УНІАН, світовий банк прогнозує в 2020 році найбільше за останні роки скорочення обсягів міжнародних грошових переказів від трудових мігрантів – приблизно на 20%, що пов'язано з економічною кризою, викликаним пандемією коронавірусу.