Ілюстрація REUTERS

Світовий банк прогнозує в 2020 році найбільше за останні роки скорочення обсягів міжнародних грошових переказів від трудових мігрантів – приблизно на 20%, що пов'язано з економічною кризою, викликаним пандемією коронавірусу.

Читайте такожНімеччина дозволить в'їзд для заробітчан зі Східної Європи - ЗМІ

Про це повідомляється на сайті організації.

Відео дня

"У 2020 році обсяги міжнародних грошових переказів можуть різко скоротитися приблизно на 20 відсотків. Причиною цього є економічна криза, викликаний пандемією COVID-19. Таке скорочення стане самим стрімким в новітній історії та значною мірою викликане зниженням рівня заробітної плати та зайнятості трудових мігрантів", - йдеться в повідомленні.

За прогнозами Світового банку, обсяги грошових переказів в країни з низьким і середнім рівнем доходу скоротяться до 445 мільярдів доларів після рекордного минулорічного зростання до 554 мільярдів доларів. Наголошується, що для багатьох вразливих домогосподарств це стане втратою головного джерела отримання грошових коштів.

Світовий банк прогнозує, що навіть в умовах скорочення грошові перекази будуть грати ще більш важливу роль як джерело зовнішнього фінансування країн з низьким і середнім рівнем доходу, оскільки очікується значне падіння рівня прямих іноземних інвестицій (на 37%).

Очікується, що потік грошових переказів знизиться у всіх регіонах, але саме істотне скорочення відбудеться в регіоні Європи та Центральної Азії (27,5%), за яким йдуть Африка південніше Сахари (23,5%), Південна Азія (22,1%), Близький Схід і Північна Африка (19,6%), Латинська Америка і країни Карибського басейну (19,2 %), Східна Азія і країни Тихоокеанського регіону (13%).

За оцінками організації, у 2021 році грошові перекази в країни з низьким і середнім доходом відновляться та їх рівень зросте на 5,6% – до 470 мільярдів доларів.

"Але прогнози грошових переказів є так само невизначеними, як і прогнози щодо впливу COVID-19 на зростання світової економіки та прогнози щодо заходів стримування поширення цієї хвороби", - наголошується в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України очікує скорочення у 2020 році переказів до України від заробітчан через коронавірус на 0,5-1 мільярда доларів. Трудові мігранти за 2019 рік перерахували до України близько 12 мільярдів доларів.